


Információk, érdekességek
Mézes mustáros sárgarépaleves
2014. május 11.
A télire betárolt sárgarépából készített leves. A méz és a mustár jó barátok. Miért ne találkozhatnának össze egy leves alkotórészeiként? Találkoztak. Kicsit hasonlít a vadasra az íze, mégis üdítően krémes. Dúsíthatjuk fehér répával vagy paszternákkal, aminek kellemes, édeskés íze van.
Elkészítési idő: 30-35 perc
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 közepes fej krumpli
4 szál sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
1,2 l víz
2 evőkanál méz
1 evőkanál étolaj
1 teáskanál magos mustár
só, bors
Tálaláshoz pirított kenyérkocka és reszelt sajt.
A rágózás segít a diétában és rossz szokásokról való leszokásban
2014. május 08.
Szinte mindenki küzd valamilyen rossz szokással, amelyektől szeretne megszabadulni, ez azonban sohasem könnyű. Amikor úgy döntünk, hogy megszabadulunk függőségeinktől, túlsúlyunktól, vagy egyéb egészségtelen szokásainktól, hasznos eszköz lehet azoknak egy másik, ártalmatlan vagy éppen egészséges szokásra való „kicserélése”. Az egyik leghatékonyabb rossz szokás-helyettesítő tevékenység a cukormentes rágógumi használata, amely számos előnyének köszönhetően a diétában is sokat segít.
A legtöbb ember küzd valamilyen függőséggel, pótcselekvésekkel vagy rossz szokással, amelyektől szívesen megszabadulna, hiszen ezek általában csökkentik az életminőséget, rontják a közérzetet és az egészségi állapotot, nem utolsósorban pedig felesleges pénzkiadással járnak. Ráadásul minden függőség vagy rossz szokás saját szabadságunk korlátozásával jár: általuk sokszor megfosztjuk magunkat attól, amit igazán tenni szeretnénk. Ha például a túlsúlyunk miatt nem tudunk felmászni a hegytetőn lévő kilátóba, nem élvezhetjük a gyönyörű látványt, lemondunk egy élményről, amit egyébként módunkban állna átélni.
Megöl a kövérségem – vagyis, az irreális testképtudatról
2014. május 06.
Itt a tavasz, ami sok ember számára örömöt okoz, azonban vannak olyanok, akik ilyenkor alszanak „téli álmot”. Ez az „álom”, azonban szorongással, izolációval és fokozódó kisebbrendűségi érzéssel jár, aminek oka a testképzavar, kóros elégedetlenség. Mindez egy ördögi kör, amiből nehéz kiszállni.
A cikk címéből talán arra gondolhat az olvasó, miszerint arról fogok írni, hogy az elhízás súlyos következményekkel járhat, akár szív és érrendszeri megbetegedéssel, vagy más szervi problémákkal. Sőt, az is kihallatszik a címből, hogy mindez halálhoz vezethet. Ezt a kérdést nem leértékelve, jelen írásomban a táplálkozási zavar pszichés hátterét emelném ki, amely képes valóban olyan mértékű szorongást generálni a betegben, hogy azt éli meg: bele fog halni, ha pár dekát felszed. Nem túlzás, pár deka... Jól illusztrálja mindez a testképzavar fogalmát.
Sült paprika krémleves
2014. május 04.
Tejszínes krémleves a sült paprika csodás ízével. A paprika sütésekor valami megváltozik az ízében, kiteljesedik. Aki szereti az Ajvart vagy a Zakuszka ízét, annak mindenképpen ajánlom. Kápia paprikát egész évben tudunk venni, ha szépet találunk, érdemes nagyobb mennyiséget megvenni, lesütni, és meghámozva lefagyasztani, így csak elő kell venni, és bármikor készíthetünk egy adag krémlevest.
Elkészítési idő: 70-75 perc
1-1,2 kg piros paprika (kápia)
2 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 kisebb sárgarépa
3-4 evőkanál sűrített paradicsom
2 dl tejszín
2-3 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál cukor
só
bors
Mi a különbség a bacon és a szalonna között?
2014. április 30.
A bacon szó magyarul szalonnát jelent, ám számos alkalommal használjuk a bacon szalonna kifejezést. A fogyasztása és különböző ételekben való felhasználása hazánkban is mindennapossá vált, ám mégsem olyan egyszerű pontosan meghatározni, hogy mi is az eltérés a hagyományos szalonna és a bacon között. Bár ízben és küllemben nem sok különbséget tapasztalhatunk, vásárlás során mégis érdemes odafigyelnünk arra, hogy melyik fajta is kerüljön a kosarunkba.
A legfontosabb különbségek
Katona Gergő, szakértő Hús Mester, elmondása szerint a szalonna lehet bőrös, bőrnélküli, illetve jellegzetes alakúra formázott is. A sertés bőre alatti elzsírosodott kötőszövetet hívjuk hivatalosan szalonnának, mely önmagában vagy húsréteggel együtt különböző élelmiszertechnológiai folyamatok eredményeként válik étkezésre alkalmassá.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...199200201...298