Információk, érdekességek

Egészséges és finom - Mennyit számít az egészség az élelmiszerek kiválasztásakor?

2013. szeptember 23.

Manapság egyre több szó esik az egészségtelen táplálkozás következményeiről, a lakosság körében egyre szembeötlőbb testsúlyproblémákról. A GfK Hungária vonatkozó vizsgálatainak adatai szerint tízből egy honfitársunk étkezik a korszerű orvostudományi ismereteknek megfelelően, és összességében négyből hárman figyelnek az ételek testsúlyra gyakorolt hatására. Az egészséges táplálkozást alapvetően meghatározó funkcionális élelmiszerek iránti kereslet tekintetében hazánk némiképp elmarad a nemzetközi trendektől. Magyarországon a joghurt, a margarin, a reggeli gabonapelyhek és a teák esetében fontos a fogyasztóknak az egészséget javító hozzáadott tápanyagok megléte. 

Egyre fontosabb az egészséges étel

A lakosság átalakuló fogyasztási szerkezetében egyre erősödik az a tendencia, mely szerint az egészséges és egészségesnek gondolt termékekre és szolgáltatásokra egyre nagyobb figyelmet fordítanak a háztartások.


Pezsgő és popcorn?

2013. szeptember 16.

Legyen az reggeli tojásrántotta, borkorcsolyaként kínált pattogatott kukorica vagy chips, a jól bevált osztriga vagy épp egy rendhagyó, robbanócukorba forgatott kecskesajt előételként - a pezsgő igazi jolly-jokerként a legtöbb étellel remek párost alkot. Ráadásul reggeli mellé fogyasztva felélénkít, aperitifként meghozza az étvágyat, és szinte az egyetlen olyan bor, amely egy egész étkezést képes végigkísérni

A pezsgő kiválasztásakor egyetlen főszabályt kell csak kőbe vésnünk; adjunk a minőségre. És ez nem feltétlenül jelent egyet azzal, hogy egy borhoz képest mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk. Egy könnyed prosecco akár a mindennapok itala is lehet, de egy hazai palackos erjesztésű (méthode traditonelle) pezsgőt is jóval az ünnepi alkalmakra tartogatott champagne – vagy egy vörösbor – ára alatt beszerezhetünk.


Fehérjeforrás – kell a hús is

2013. szeptember 13.

 A csecsemőtáplálási irányelvek az elmúlt 30 évben többször változtak, így a mai nagymamák tapasztalatai nem mindig felelnek meg a korszerű tudományos irányelveknek. A csecsemő ideális tápláléka 6 hónapos korig az anyatej, azonban ezt követően az anyatej már önmagában nem fedezi teljes mértékben a baba tápanyagigényét.
A főzelékeket anyatej hiányában már 4 hónaposa kórtól, elegendő anyatej esetén 6 hónapos kórtól kaphatják a babák.

Megnövekedő fehérjeigény

A kisbaba testsúlyát 1 éves koráig megháromszorozza. Ez magyarázza, hogy a test építőköveként szolgáló fehérje szükséglete a csecsemőknek kétszerese a felnőttekének.

A megnövekedett fehérjeigényt a zöldségek önmagukban nem tudják biztosítani, mert annak ellenére, hogy számos zöldségnek (hüvelyesek) magas a fehérjetartalma, nem tartalmazzák a szervezet számára szükséges összes aminosavat. 


A vesztes csapat drukkerei többet esznek

2013. szeptember 09.

A vesztes csapat drukkerei többet esznekFrancia kutatók szerint gyakran vesztes csapatnak szurkolni egészségtelen, mert egy pszichológiai felmérés szerint a drukkerek többet esznek egy vereség utáni napon, mint máskor - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap. 

Yann Cornil és Pierre Chandon pszichológusok felmérése szerint a jelenség főként városban élőkre és a legvérmesebb  drukkerekre igaz, olyan mérkőzéseket követően, amikor a papírforma kiegyenlített esélyeket jósolt.

A kutatás

A tanulmány 726 ember megkérdezésén alapul, az alanyok étkezési naplót vezettek a meccsek napján, vasárnaponként és a következő két napon.


Szeretettel élni - szeretettel enni

2013. augusztus 29.

A szeretet a hasonlóságot látja, a gyűlölet a különbséget. A szeretet összeköt, a gyűlölet elválaszt. Élni és enni lehet az összetartozás vagy a felsőbbrendűség nevében.

Ahogy haladsz előre saját spirituális fejlődésed útján, úgy válik az ételed is egyre tisztábbá. Szinte magától, erőfeszítés nélkül, ahogyan a fák engedik el régi leveleiket, amikor eljött az ideje. 
Legtöbben először a nehéz, zsíros húsokat kezdik feleslegesnek érezni. Nincs ebben semmi meglepő. Az ember bélcsatornája nem arra lett kitalálva, hogy holt testrészeket dolgozzon fel. Túl hosszú és túl lúgos kémhatású beleinkben az étel 12-18 órán keresztül időzik és oszlik, szemben a ragadozókkal, akiknek savas béltraktusain 2-3 óra alatt halad át, nem adva túlzottan sok esélyt a méreganyagok felszívódására.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...210211212...297