


Információk, érdekességek
Gondolatok a tejről és a tejtermékekről
2013. augusztus 27.
Amikor a napi munkától fáradtan a XXI. század embere leül vacsorázni az asztalhoz, élelmi-szert eszik, amit előzőleg élelmiszerboltban vásárolt ésélelmiszergyártók állítottak elő bonyolult fizikai-kémiai eljárások segítségével nagy üzemekben. A vastagon szedett kifejezés is világosan mutatja a magyar nyelv csodálatos kifejezőkészségének eszközeivel a különbséget az élelem és az élelmi-szer között! Az élelem az ember számára való tápláló ételből áll, és nem élelmiszerből. A szer szó jelentése: művi, nem igazi, manipulált. Alig hiszem, hogy 100 évvel ezelőtt Magyarországon (vagy bárhol a világon) pénzt adtak volna az emberek olyan joghurtért, amelynek az a neve, hogy „eper ízű”. Az epres joghurt (ha létezett volna egyáltalában akkoriban!) tejből erjesztett joghurtból és eperből készült volna, míg a példában szereplő agyonreklámozott („legyen egészségesebb, ami finom!”) összetétele a következő.
Tejjel könnyebb a diéta is!
2013. augusztus 24.
A nyári melegben lehetőség szerint több időt töltünk a szabadban és ilyenkor előkerülnek a lengébb ruhák, rövidnadrágok, aminek már a gondolata is sok ember számára magával hozza a kellemetlen felismerést, hogy nem érzi magát olyan jól a bőrében, mint amennyire szeretné. De hogyan segíthet a tej is abban, hogy megint kirobbanó formában legyünk? Erre keresi a választ a Henter Izabella, dietetikus és táplálkozástudományi szakember.
Számtalan, sokszor egymásnak ellentmondó véleménnyel, hiedelmekkel találkozhatunk a tejjel kapcsolatban. Többek között a mennyiség kérdéskörét illetően. Mivel mai világunk a számok bűvöletében él, gyakran hisszük azt, hogy ha nagyobb, vagy több van valamiből az a jó, a jobb, pedig ez nem feltétlenül igaz. A táplálkozás során is fontos kulcsszó a mértékletesség.
Nyári üdítő ételek
2013. augusztus 23.
Forró nyári napokon nem kívánunk meleg, laktató és zsíros ételeket, szervezetünknek sok folyadékra és könnyen emészthető hűsítő ételekre van szüksége.
Éghajlati viszonyainknak köszönhetően a nyári és a kora őszi hónapokban sok színes és ízletes friss gyümölcsöt, zöldséget kínál a természet. Igyekezzünk feltölteni szervezetünket a szezon kínálta érett, a szabad ég alatt vegyszermentesen termesztett terményekkel.
A színes, ízletes idénygyümölcsök és zöldségek a klasszikus tápanyag-összetevők mellett más és más vitaminokat, egészségvédő bioaktív anyagokat tartalmaznak.
A cseles fogyókúra - Legyünk agyafúrtak!
2013. augusztus 21.
Nem könnyű ellenállni a finom ételek csábításának, amikor még valamennyire is éhesek vagyunk, vagy abbahagyni az evést, amikor már-már a falánkság vesz erőt rajtunk… Pedig megálljt parancsolni magunknak e téren legfőbb feltétele a vékony alak elérésének és megőrzésének. Kis ravaszkodással azért sok minden elérhető.
Egy marék mandula a kezünk ügyében
A délután jelentkező éhségérzet csillapítására egy marék mandula kitűnő uzsonna lehet. Semmi egyszerű cukor benne, ami farkaséhséget váltana ki néhány órával később. A rostok és a proteinek pedig elősegítik a jóllakottság érzésének kialakulását. Az olajos magvak (mogyoró, dió, pisztácia) általában gazdagok esszenciális zsírsavakban és fehérjében. Energiatartalmuk azonban igen magas, kalóriadúsak, ezért mértékkel kell fogyasztani belőlük, de mindenképp ajánlottak, mert egészséges „étvágyelvevők”…
Málnafagyi házilag
2013. augusztus 20.
Egész évben elkészíthető finomság, hiszen fagyasztott gyümölcsöt mindig lehet kapni a boltokban!
Hozzávalók:
40-50 dkg fagyasztott málna, 2 dl habtejszín, ízlés szerint cukor
A málnát kiveszem a hűtőből és csak addig hagyom felengedni,hogy a botmixerrel össze lehessen törni. Akkor szépen összenomom, hozzáadom a tejszínt és cukorral ízesítem. Ezután rögtön lehet tálalni.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...211212213...297