Információk, érdekességek

A túl nagy falat veszélyei

2010. július 12.

Fogorvosok tiltakoznak a gigaburgerek állkapocsveszélye miatt.


Állkapocssérüléseket okoznak a túl nagy hamburgerek - állítják fogorvosok Tajvanon és a gigaadagok megszüntetésére szólítják fel a gyorséttermeket.


A hentesáru fogyasztása rákot okozhat

2010. július 12.

Eddig a feltételezést nem támasztották alá megfelelõ bizonyítékokkal.

 

Patkánykísérletek alapján összefüggést mutatott ki a hentesáru - felvágottak, sonkák - fogyasztása és a bélrák kialakulása között egy francia kutatócsoport, amelynek tanulmányát a francia mezõgazdasági kutatóintézet (INRA) tette közzé.


Utálja a halat? Egyen lenmagolajat! - Nagy olajmustra

2010. július 03.

Magas koleszterinszinttel, trigliceridszinttel és a cukorbetegséggel milliók küzdenek Magyarországon. A magas értékeket az egészséges életmód bevezetésével csökkenteni lehet. De hogyan segíthetnek az olajok?
 
Telített, telítetlen és esszenciális zsírsavak
Adott növényekbõl kivont olajok különbözõ, a növényre jellemzõ zsírsavösszetétellel rendelkeznek. A zsírsavakat a szénatomok közötti kettõs kötések számával is szokták jellemezni, melynek alapján kettõs kötést nem tartalmazó telített, egy kettõs kötéssel rendelkezõ egyszeresen telítetlen, vagy több kettõs kötést tartalmazó többszörösen telítetlen zsírsavakat lehet megkülönböztetni. 

A bodza: fogyaszt, ránctalanít és...

2010. június 26.

Gyógyhatásainak se szeri se száma, a talajt is javítja, finom illatú, esztétikus és szinte bárhol megterem.

 

A germánok a bodzát szent növényként tisztelték és Holle (Freya) asszonynak, a családi fészek istennõjének áldozták. Magyarországon tájegységenként tér el a vele kapcsolatos mondák színezete. Egyes vidékeken, például a palócok szerint és a Csereháton, valamint Göcsejben ha a bodzára taposnak, meghajlítva földet hordanak rá, vagy az ágakat az ólba teszik, akkor a tehénbõl, a disznó sebébõl kihull a pondró. Az alsó Õrségben ezzel szemben nem ültetnek bodzát a ház mellé, mert akkor belecsap a villám. Ott a bodza az ördög, a gonosz lelkek fája.


Több a rákkeltõ anyag a kapirgáló tyúkok tojásaiban

2010. június 23.

Egy tanulmány szerint Tajvanon közel hatszor annyi rákkeltõ dioxint tartalmaznak a szabadon tartott tyúkok tojásai, mint ketreces társaiké.

 

 

A kutatók szerint a jelenség oka az lehet, hogy a kapirgáló tyúkok több szennyezõ anyagot szednek fel környezetükbõl, mint az ipari körülmények között tartottak. A tajvani Cseng Kung Nemzeti Egyetem környezeti és munkahelyi egészségügyi tanszékének kutatói Pao-cse Liao (Pao-Chi Liao) vezetésével két, Tajvanon igen elterjedt dioxin típus, a PCDD és a PCDF jelenlétét vizsgálták tojásokban. Tajvan igen sûrûn lakott és erõsen iparosodott, ezenkívül sok szemétégetõ is kibocsát dioxint.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...227228229...277