Információk, érdekességek

Hidegben is kiegyensúlyozottan - 1.

2012. november 13.

Hidegben is kiegyensúlyozottanNovemberre eltűnnek az üzletekből a gusztusos zöldség- és gyümölcsstandok. Ilyenkor hajlamosak vagyunk azt gondolni, vége a nyári vitamindömpingnek és jöhetnek a téli nehéz ételek, hiszen nem árt feltankolni egy kis „fókazsírt” a nagy hidegre. Ne dőljünk be a könnyebb megoldással kecsegtető kísértésnek, hiszen a hideg őszi és téli hónapokban is számtalan módja van annak, hogy könnyű és tápláló fogásokat készítsünk.

Tudta-e?
Egy ebéd vagy vacsora ideális összetétele
  • kb. 15-20 dkg zöldség grillezve, párolva vagy friss saláta formájában
  • 15-20 dkg burgonya, tészta vagy rizs
  • 10-15 dkg hús vagy 15-20 dkg hal

A kiegyensúlyozott menü elkészítésének néhány fontos lépésére hívjuk fel a figyelmünket.


Limoncello: édes citromos bűnbeesés

2012. november 10.

Ez a különleges, édes-keserű citromlikőr önmagában is nagyon finom, de fagylaltok, gyümölcssaláták ízesítésére is használhatjuk. Már most gondoljunk a karácsonyra és készítsük el édesszájú ismerőseinknek - ajándéknak is remek ötlet!

A limoncello olasz eredetű, édes-keserű citromlikőr, önállóan is fogyasztható, de gyümölcssaláták, fagylaltok ízesítésére is kiváló. Házilag könnyen elkészíthető, így semmi nem ment minket, hogy mindig legyen otthon egy-egy üveggel.


Mesterséges édesítőszerek - Melyik miért jó?

2012. november 04.

Rengeteg féle mesterséges édesítőszer közül lehet választani. A döntés tehát nem könnyű, ezért ebben szeretnénk segítséget nyújtani.

A mesterséges édesítőszerekkel új utak nyíltak meg az édesítés terén. Energiaértékük elhanyagolható, nem jelentenek energiatöbbletet a szervezetnek, ezért jó kiegészítői a testtömeg- csökkentő étrendnek, de súlyvesztés csak akkor érhető el, ha az életmód is változik. Nem befolyásolják a vércukorszintet, így jól alkalmazhatóak cukorbetegek diétájában is.


Zsírjaink - a vaj és a margarin

2012. november 01.

Margarin vagy vaj? Ez az a kérdés, ami mindig vitát kavar, s mindannyiunkat érdekel. Nem is csoda, hiszen nap, mint nap esszük egyiket vagy másikat. A zsírjainkkal foglalkozó cikksorozatunk utolsó darabjában ennek a kérdésnek járunk utána.

Kiemelten fontos a margarinokkal való foglalkozás, mert az ezekhez kötődő hitek, és tévhitek, valamint a margarinok gyártásában bekövetkezett változások szükségessé teszik a jelen helyzet hiteles áttekintését.


Chillis kenyér - dagasztás nélkül

2012. október 31.

Te is süthetsz kenyeret - nem kell hozzá különösebb tudás! Próbáld ki, meg fogsz lepődni,hogy kevés munkával ilyen finomságot tudsz készíteni! 

Hozzávalók: 2,5 dl-es bögrével mérve- 2 bögre finomliszt, 1 bögre rétesliszt, 1,5 bögre langyos víz, 1 tk. só, 1 tk. cukor, 2 dkg élesztő, 2 ek. olivaolaj, 1-2 aprított chilli ízlés szerint

A lisztet a sóval a tálban összekeverem, a közepébe morzsolom az élesztőt, pici cukrot szórok rá és beleöntöm a langyos vizet. Ezután ha felfuttott az egészet összekeverem, hozzáadom a chillit és az olajat is. Fakanállal keverem, galuskaszerű tésztát kell kapni. A tetejét egy kis liszttel megszórom és letakarva félreteszem legalább 1,5 órára de lehet akár egy éjszakára is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...228229230...298