Információk, érdekességek

Százezer rákos megbetegedést okoz évente az elhízás

2009. november 11.

Több mint százezer rákos megbetegedést okoz évente az elhízás az Egyesült Államokban.

 

 

Ez a szám valószínûleg tovább növekszik majd, ahogy az amerikaiak is egyre túlsúlyosabbak lesznek - állapították meg a kutatók. A túl sok testzsír a méhnyakrák egyik fajtájának, az endometrikus rákos eseteknek mintegy feléért, a nyelõcsõrákos megbetegedések egyharmadáért felelõs - állapították meg az Amerikai Rákkutató Szövetség (AICR) szakemberei. A szívbetegségek után a rákos elváltozások okozzák a legtöbb halálesetet az Egyesült Államokban.


Evészavar: (hang)súly a rehabilitáción

2009. november 11.

Az utóbbi idõben a bulímia és anorexia mellett a túlsúlyosságot is az evés egyik zavaraként tartják számon.

 

 

Az evészavarral küzdõ betegek mintegy fele meggyógyul, egynegyedük javul, de még tünetekkel küzd, egynegyedük viszont krónikus betegségként viszi magával problémáit. Ezért sem mindegy, hogy ma Magyarországon a 14 éven aluliak közül országos szinten évente 100-140 ezer gyermek igényelne rövidebb-hosszabb ideig rehabilitációs ellátást. A gyógyítás olyan területérõl van szó, ami kevéssé van fókuszban, ezért a K&H gyógyvarázs idei pályázati kiírásának egyik fókuszterülete az evészavar rehabilitáció.


Kik költenek étrend-kiegészítõkre?

2009. október 26.

Minden negyedik-ötödik család vásárol havi rendszerességgel valamilyen étrend-kiegészítõ terméket

 

 

Az egészséges emberek gyakrabban alkalmaznak étrend-kiegészítõket, míg a krónikus betegek gyógyszerekre költenek inkább – derül ki a Szinapszis Kft. és a Magyar Gyógyszerészi Kamara közös kutatásából.


A tojás sokan szeretik, de mire jó?

2009. október 05.

Ön tudta, hogy a tojás valójában egy nagy sejt?

 

 

Koleszterin és tojás – gyakran említik õket együtt; sõt a lakosság egy része is „gonosz kis koleszterinbombának” tartja a tojást, pedig ma már tudjuk, hogy a tojásfogyasztás nem emeli kórosan a vérzsírszintet.


Gazdasági helyzetünk befolyásolja étrendünk minõségét?

2009. szeptember 28.

Ön tudja, mennyire befolyásolja társadalmi-gazdasági helyzetünk, valamint táplálkozási ismereteink és hiedelmeink az étrendünk minõségét?

 

 

Régóta ismert tény, hogy sok más tényezõ mellett a társadalmi helyzet, az iskolázottság és az egyén anyagi lehetõségei befolyásolják az élelmiszerválasztást és ezen keresztül az egészségi állapotot is. Az egészségmegõrzés iránt elkötelezett táplálkozási szakemberek erõsen hisznek abban, hogy a táplálkozási ismeretek elmélyítése tudatosabb táplálkozást eredményez a hétköznapokban.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...234235236...277