Információk, érdekességek
Gazdasági helyzetünk befolyásolja étrendünk minõségét?
2009. szeptember 28.
Ön tudja, mennyire befolyásolja társadalmi-gazdasági helyzetünk, valamint táplálkozási ismereteink és hiedelmeink az étrendünk minõségét?
Régóta ismert tény, hogy sok más tényezõ mellett a társadalmi helyzet, az iskolázottság és az egyén anyagi lehetõségei befolyásolják az élelmiszerválasztást és ezen keresztül az egészségi állapotot is. Az egészségmegõrzés iránt elkötelezett táplálkozási szakemberek erõsen hisznek abban, hogy a táplálkozási ismeretek elmélyítése tudatosabb táplálkozást eredményez a hétköznapokban.
Az evészavarok összefüggnek az érzelmekkel?
2009. szeptember 13.
Az étkezés korántsem azonos a táplálkozással, a létfenntartáshoz szükséges „üzemanyag” felvételével.
Evési szokásainkban hangulatunk, lelkiállapotunk, érzelmi szükségleteink tükrözõdnek. A hétköznapi nyelvi fordulatok megmutatják, milyen szoros kapcsolatban áll az evés a szeretettel. A kedves, mosolygós, gügyögõ kisdedet „ennivalónak” találjuk, szerelmünket „édesemnek” szólítjuk, s tudjuk, hogy a „férfi szívéhez gyakran a gyomrán keresztül vezet az út”.
Rákkeltõ anyagok a mézben?
2009. szeptember 09.
Vannak olyan paraméterek, amelyek jelzik, hogy hõkezelésen esett át a méz, ami hamisításra is utalhat.
Az elmúlt 1,5-2 évben megsokszorozódtak a mézzel kapcsolatos vizsgálatok, miután rendszeresen hallani, hogy a hamisítás elterjedt, hiszen ez egy jó üzlet – mondta el Süth Miklós fõállatorvos, szakállamtitkár.
Adóztatással az elhízás ellen
2009. szeptember 03.
A gyorsételek és üdítõk megadóztatásával harcolnának a gyermekkori elhízás ellen Amerikában.
A gyorsételek és üdítõk megadóztatásával és a befolyó pénz zöldségekre és kerékpárutakra fordításával harcolnának a gyermekkori elhízás ellen egy amerikai tanulmány szerzõi. Az amerikai független Orvosi Intézet és Országos Kutatási Tanács által készített jelentés egyúttal azt is javasolta, hogy a helyi és állami kormányzat korlátozza a televíziózás és a videójátékok idejét az iskola utáni programokban, követelje meg az éttermektõl a kalóriaérték feltüntetését az étlapon, valamint tegye nyitottá az iskolai játszótereket és sportpályákat a közösségek számára.
Nutrigenomika: A táplálkozástudomány új útjai
2009. augusztus 30.
Mire alkalmazható a géntechnológia a táplálkozás – és élelmiszer-tudomány területén?
Ma még távolinak tûnik az az idõ, amikor majd egészségügyi rutinvizsgálatnak számít vérképünk és a genetikai-profilunk összevetése, de ha mindez valóra válik, az egyben új alapját képezheti a gyógyításnak, s ezen belül a táplálkozási terápiáknak is. Genetikai örökségünk születésünkkor már adott, és az abban kódolt információk jelentõs része – mint pl. a szemünk vagy a hajunk színe – érvényre jut. Fontos azonban tudni, hogy számos betegséggel kapcsolatban genetikailag csak a hajlamunk meghatározott, és rajtunk is múlik, hogy kialakul-e kóros állapot.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...235236237...277