Információk, érdekességek

A hal és a halolajak szívvédő hatása

2006. március 18.

Általánosan elfogadott tény, hogy heti két alkalommal halat eszik, csökken a szívbetegség kockázata. De vajon az ennél több hal fogyasztása tovább csökkentené a kockázatot? Ezt a kérdést vizsgálta a japán Cukuba-egyetem kutatócsoportja, abban az országban, ahol a felnőtt lakosság 95 százaléka legalább heti egy alkalommal fogyaszt halat, és az átlagos halfogyasztás mintegy napi 100 g.

Ásványi anyagok a táplálkozásban

2006. március 15.

50 g mandula elfogyasztása fedezi a napi magnéziumszükséglet több mint 50 %-át!
Egy szelet (30 g) étcsokoládé a rézszükséglet közel 20 %-át, a férfiak magnéziumszükségletének 10 %-át, a nők esetében 13 %-át tartalmazza!
Egy adag lencsefőzelék elfogyasztásával a napi káliumszükséglet 30 %-a fedezhető!
Egy adag (10 dkg) sertésmáj a férfiak napi vasszükségletét fedezi!
Egy adag natúr halfilé (120 g tőkehal) a magnéziumszükséglet 13 %-át, és a rézszükséglet 25 %-át tartalmazza!
50 g sajt (fajtától függően) a napi kalciumszükséglet 25-45 %-át tartalmazza!


A tojás nem koleszterinbomba

2006. március 05.

A 70-es évektől folyó kutatások alatt kiderült, hogy nincs különbség a heti egy tojást fogyasztók és a napi több tojást fogyasztók kardiovaszkuláris megbetegedéseinek rizikója tekintetében. A populáció 70%-ának nem változik a koleszterinszintje nagy mennyiségű koleszterin (tojás) elfogyasztásakor sem. 
Az NCEP (National Cholesterol Education Program) 1970-ben évtizedekre megbélyegezte a tojást mint sok koleszterint tartalmazó élelmiszert. Szerencsére azóta már megváltozott a tudomány, és ezzel a közvélemény megítélése is a tojásról, mint az egyik funkcionális élelmiszerről. Funkcionális élelmiszereknek nevezzük az olyan élelmiszereket, amelyek az egyszerű tápláláson túlmenően valamely specifikus, döntően egészségvédő funkcióval is rendelkeznek. Alkalmasak az emberi szervezet meghatározott fizikai funkcióinak befolyásolására, különböző betegségek kockázatának csökkentésére.

se hús, se hal...

2006. február 27.

Vegának lenni kicsit már divat is, bár tömegmozgalom - legalábbis Magyarországon, a disznótorosok hazájában - sosem lesz belőle. 
 

Azt azonban nem mindenki tudja, a vegetarianizmusnak sokféle típusa van - a szemi-vegák például halat ehetnek, mivel az nem meleg vérű állat. De a vega szemlélet alapja mégiscsak az a gondolat, hogy állatot ölni bűn, és az ember alapvetően nem ragadozó fajta. Nézzük, hányféle-képpen lehetsz tehát vegetáriánus!


Ehetõ Virágok Fesztiválja, Kecel

2006. február 02.

A keceli gasztronómiai találkozó programjait úgy válogatták össze, hogy aki itt sem talán számára érdekeset, az jobb, ha eleve elkerüli az efféle rendezvényeket. Már maga a - '90-es évek közepén kitalált - Ehetõ Virágok Fesztiválja is tulajdonképpen két témát ölel fel, hiszen itt virág vagy dísz lesz minden ehetõbõl, s étel lesz (majdnem) minden virágból. Az utóbbival egy õsi konyhai hagyományt elevenítenek fel, kicsit megtisztítva, modernizálva.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...275276...277