Információk, érdekességek

A kakaóról dióhéjban

2006. április 05.

A kakaó története


- A kakaótermelés igazi bölcsője Dél Amerika felső-Amazon táján található. A kakaófa termése, a kakaóbab, állandó meleget és sok csapadékot követel. A Dél Amerikán kívül, a kakaóbab legjobban Afrika, Ázsia, és Közép-Amerika trópusi területein terem, az Egyenlítőtől 15-20 fokig

 

- Azok az országok melyek éghajlata kedvez a kakaótermelésnek, gyakran abban a kivételezett helyzetben találják magukat, hogy gazdasági fejlődésük nagymértékben a sikeres kakaótermelés függvénye.


Valódi csokoládét (v)eszünk vagy utánzatot?!

2006. április 05.

Magyarországon nagy a fogyasztói igény a szezonális figurás édességek iránt. A kakaós masszából (tejbevonóból) készült termékek mellett az elmúlt években megjelentek a piacon a tradicionális magyar és nemzetközi csokoládémárkák figurás változatai is.


A vásárlók jelentős része nincs tisztában a valódi csokoládé és a kakaós massza közötti különbségekkel, ezért nem érti, hogy egyes termékek miért drágábbak. Egy szezonális termék (pl. húsvéti „nyuszifigura”) megvásárlásakor fontos, hogy a fogyasztó ne csupán a termék ára alapján hozzon döntést, hanem megnézze a címkén, hogy milyen alapanyagokból készült a termék, s valóban „csokoládét” kap-e a pénzéért.


Kerülje ki a koleszterint!

2006. április 02.

Aki nem vesz tudomást koleszterinszint-növekedéséről, fokozza szervezetében az érelmeszesedés kialakulásának, ezáltal pedig az infarktusnak a veszélyét. Több évtizede már, hogy a vérkeringési betegségek számának növekedésével a koleszterin az emberi szervezet “elsőszámú közellenségévé” vált – állítják a szakemberek.


Azok azonban, akiknek a számára a rendkívül magas koleszterinszint miatt kötelező az étrendváltás, a zsírszegény diéta, gyakran kényszeredetten, rosszkedvűen állnak hozzá a diétához. Vaj, sajt, felvágott, tojás... hosszú ideig – akár a tea vagy a kávé – a reggelihez szervesen hozzátartoztak, most pedig mindezt meg kell vonniuk maguktól.


Vitaminbarát konyhatechnológia

2006. április 01.

Általában úgy véljük, ha zöldséget fogyasztunk, vitamint fogyasztunk. Az éltető anyagoknak azonban nem sok esélyük marad az érvényesülésre, ha egy jóindulatú, ám a vitaminokról mit sem tudó szakács kezei közé kerülnek. A betegségek ádáz ellenségei ugyanis hamar lebomlanak a sütés, főzés során. Különösen igaz ez a vitaminok sztárjára: a C-vitaminra.

 

A vitaminok elveszejtésének folyamata nem a fazékban kezdődik. Már a zöldségesnél vegyük alaposan szemügyre a kínált portékát; a fonnyadófélben lévő leveles zöldség azt jelzi, hogy a benne található C-vitamin már a bomlás kétes útjára lépett. Ha a meleg konyhában tároljuk a remélt vitamin forrását, elértéktelenedése még inkább felgyorsul.


A mellrák és a táplálkozás

2006. március 27.

Francia kutatók bejelentették, hogy sikerült megtalálniuk a mellrák táplálkozásban rejlő okait. A kutatók elsősorban a különféle zsírsavak fogyasztására koncentráltak.

 

A kutatók azt állítják, hogy sikerült azonosítaniuk egy mellrák által veszélyeztetett csoportot, illetve azt is feltérképezték, hogy az adott csoport hogyan tudja csökkenteni a mellrák kialakulásának valószínűségét étkezési szokásainak megváltoztatásával.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...274275276...277