Információk, érdekességek

Babavárás – stressz nélkül

2015. április 22.

Babavárás A legtöbb várandós kismama kisebb-nagyobb feszültségben él a babavárás hónapjaiban. Gyakran fáradt, ingerlékeny, sőt olykor szorong is, ha a szülésre, majd az újszülöttel kapcsolatos teendőkre gondol. Az alábbi jó tanácsok, újszerű, a pszichére ható ötletek segítenek a kismamáknak lazítani, és derűs nyugalommal elviselni a terhességet, várni a szülést.

Játék a képzelettel – a fantáziálás segít

Pszichésen ható gyakorlatok:

  • A fájdalmak enyhítésére képzeljünk magunk elé egy szép gyümölcsöt!

A gyümölcs mind az öt érzékünket jelképezheti. Amikor izom-összehúzódásokat, különféle fájdalmakat, görcsöket érzünk, segíthet azok kezelésében, ha magunk elé képzelünk szép gyümölcsöt. A képzeletbeli kép egy olyan helyet képvisel, ahová elmenekülhetünk, az izom-összehúzódás, görcs, egyéb fájdalom elmúltát várva. Ez lehet a természetes érzéstelenítőnk!

Gondolatban láttassuk magunk előtt ezt a gyümölcsöt, nézzük meg jól a formáját, képzeletben érintsük meg. Vizualizáljuk a legapróbb részleteket is, forgassuk meg a kívánatos gyümölcsöt, hogy ismerkedjünk vele. Fantáziáljuk, hogy belélegezzük annak finom illatát, gyönyörködünk a húsában, simogatjuk. Folytathatjuk azzal – fokozva a kívánt hatást – , hogy képzelőerőnket igénybe véve behatolunk a gyümölcs belsejébe, ahová egy kis függőágyat gondolunk… Lágy, meleg, barátságos hely, ahol ringatózhatunk, elvonatkoztathatunk a valóságtól – jobban el fogjuk viselni fájdalmainkat!


Táplálás lelkiismeret-furdalás nélkül

2015. április 13.

édesanya Előfordul, hogy nem indul jól a szoptatás, nem úgy történnek az első etetések, ahogy megálmodták.

Nem mindig sikerül az első napokban hetekben mellre helyezni, szoptatni a babát, annak ellenére, hogy vágyódnak rá. Ennek oka lehet, ha a pici koraszülött, beteg és gyenge, aluszékony vagy gyengébb szopási készségű. Az is előfordul, hogy a mama nem lehet együtt kicsinyével, ezért késik a szoptatás megkezdése. Ilyen esetekben különösen fontos az anyatej rendszeres, hatékony fejése, hogy a későbbiekben, amikor megerősödött a baba, illetve együtt tud lenni édesanyjával megpróbálkozhassanak a szoptatással.

Táplálás lefejt anyatejjel

Az első baba születésekor különösen fontos, hogy ha kézi fejéssel tervezik kiüríteni a mellüket kérjenek segítséget. A kézi fejés technikáját el kell sajátítani és be kell gyakorolni amihez el kél a segítség. Abban az esetben, ha tartós fejésre kell berendezkedniük jó minőségű dupla elektromos mellszívóval tartósan fenn tudják tartani a babának elegendő anyatej mennyiséget. Ilyen mellszívó segítségével kevesebb, mint fele idő alatt több tej fejhető le, mintha egyes mellszívót használna.
A Lansinoh elektromos dupla mellszívó minden igényt kielégít. Standard és extra nagy méretű szívófejből választhatja ki a mama a mellméretének, formájának megfelelőt, ami jobb illeszkedést, hatékonyabb tejürülést biztosít. A mellszívó 2 fázisú. Stimuláló fázisa gyors, rövid kis szívóerejű szívásai beindítják a tejleadó reflexet a mellbimbó maximális kíméletével. Fejő fázisa lassabb, mélyebb szívásokkal maximális tejürülést biztosít 8 szíváserősség és 3 szívási ritmus választással.


A alvás rendszertelensége árthat a gyermek intelligenciájának

2015. április 03.

Hatással lehet a gyermek intelligenciájára, ha a szülők nem alakítják ki idejében a lefekvés pontos menetrendjét – mutatta ki egy brit kutatás.

A tanulmányban 11 ezer hétéves gyermek értelmi képességeit vizsgálták, szüleiket pedig kikérdezték a hároméves, ötéves és hétéves kori altatási szokásaikról – írta a BBC hírszolgálata a Journal of Epidemiology and Community Health című tudományos lapban megjelent tanulmány alapján.

Ezért kell időben lefektetni a gyerekeket

  • Rosszabbul teljesítették a matematika- és az olvasási, valamint a térlátási feladatlapot azok, akik nem feküdtek le aludni rendszeresen ugyanabban az időben, vagy 21 óránál később kerültek ágyba.
  • Az alváshiány felboríthatja a test természetes életritmusát, és ronthatja a tanulási képességeket.

A tovább szoptatott gyerekek intelligensebbek?

2015. április 02.

szoptatott gyerekA hosszabb ideig szoptatott gyerekek felnőttként jobban teljesítenek az intelligenciateszteken – derült ki egy rendkívül hosszú távú, harminc évet felölelő brazil tanulmányból.

A Pelotasi Szövetségi Egyetem munkatársaként dolgozó Bernardo Lessa Horta különböző családi háttérrel bíró, 3500 csecsemő felnövését követte figyelemmel harminc éven át. A kutató szerint vizsgálata egyedülálló betekintést nyújt a szoptatás és az intelligencia kapcsolatába, mivel az általa vizsgált populációban a szoptatás gyakorlata egyenlő arányban van jelen a különböző társadalmi osztályokban, nem csupán a gazdag és tanult emberek élnek vele.

“Ismeretes, hogy hat a szoptatás a gyerekek agyának és intelligenciájának fejlődésére, sokkal kevesebbet tudunk azonban arról, hogy ezek a hatások tartósak-e, azaz felnőtt korban is érvényesülnek-e” – írta a kutató.

A The Lancet Global Health című online szakfolyóiratban közölt tanulmány készítői ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a szoptatáson kívül még számos egyéb tényező is hatással lehet az intelligenciára, habár a mostani vizsgálatban igyekeztek kizárni az olyan elsődleges befolyásoló tényezőket, mint az anya iskolai végzettsége, a család összjövedelme és a gyermek születési súlya.


A koraszülött gyerekek többsége kinövi az asztmát

2015. március 30.

koraszülött gyerekAz idő előtt világra jött gyermekek fogékonyabbak a betegségekre, nagyobb valószínűséggel jelentkeznek náluk asztmás tünetek is. Egy nagyszabású, friss dán felmérés azonban megállapította, hogy a gyermekek többsége idővel kinövi a betegséget.

A kutatók 1,8 millió koraszülött adatait vizsgálták meg születésüktől közel 30 éves korukig. Az 1980 és 2009 közt zajló kutatásban a 37. terhességi hét előtt születettek egészségi állapotát hasonlították össze a később születettekével.

Az orvostudomány fejlődésével a koraszülöttek életben maradási esélyei nagyon sokat javultak az elmúlt évtizedekben, a University of Copenhagen kutatói szerint azonban még mindig keveset tudunk arról, hogy milyen egészségügyi kockázatot rejthet magában az anyaméhben töltött idő lerövidülése. A koraszülött gyermekek egészségéről ezért sok féligazság, félelem kering még ma is a köztudatban.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...205206207...279