Információk, érdekességek

Milyen a „normális” babaszéklet?

2015. március 19.

babaA kezdő szülőket meglepheti, hogy a gyermekük az első életévében milyen változatos színű és állagú pelenkatartalmakat „gyárt”. Attól függően, hogy hány napos/hónapos a baba, és mi a tápláléka, igen széles skálán mozoghat a széklet gyakorisága, mennyisége, színe és állaga. És mindez teljesen normális, az újszülött vagy a csecsemő makkegészséges.

  • Fekete, mint a szurok: a magzatszurok, vagy mekónium (meconium); az újszülött első széklete, ami általában 1-2 napos korában jellemző. Fekete vagy zöldesfekete színű, ragadós széklet. Megjelenése lényeges jele annak, hogy az újszülött bélcsatormája átjárható, és működik. Nem véletlen, hogy a csecsemős nővérek a baba kórházi lapján jelölik, hogy mikor találnak mekóniumot a pelenkában.
  • Sárgás, mint a mustár: a szoptatott csecsemő széklete hónapokon keresztül mustársárga színű, puha, kenőcsös állagú. Néha grízszemcse-szerű csomócskák vannak benne, néha enyhén darabos, mintha túrószerű morzsák lennének benne, de szinte sosem formált. Meglepő, de nem túl bűzös.
  • Robbanásszerűen távozik: az újszülötteknél a székletürítést kísérő hangok meglehetősen változatosak, nem ritka a hangos, robbanásszerű székletürítés. Az anyuka első kézből értesül arról, hogy ideje átpelenkázni a gyereket. Minél fiatalabb a baba, annál hangosabb tud lenni. Mindez azzal magyarázható, hogy az újszülöttek viszonylag fejletlen, éretlen bélrendszerében képződő gázok a széklettel együtt hagyják el a bélcsatornát. Pár hónap elteltével – hanghatások tekintetében – fokozatosan diszkrétebbé válik a székletürítés. Nemcsak csendesebb, de ritkább is lesz a székletürítés, és a napi 4-5 széklet helyett már csak napi 1-2 alkalommal lesz szilárd tartalma a pelenkáknak.

Az anyatej tárolásának szabályai

2015. március 18.

anyatej Sok szoptató anya felkészül arra az időre, amikor kevesebb teje lesz, vagy már egyáltalán nem lesz, netán gyógyszerszedés miatt nem szabad szoptatnia. De az is előfordulhat, hogy csak pár órára elmegy otthonról az anyuka, emiatt másra bízza a gyermeke etetését, és szeretné, ha a távollétében is anyatejet kapna a babája. Ezek az anyukák lefejik a felesleges tejüket, és azt a felhasználásig tárolják.

Milyen körülmények között tárolva és meddig használható fel a lefejt tej?

A táblázat – különböző hőmérsékleteken – az anyatej maximális eltarthatósági idejét mutatja be

Tárolási hely, körülmény Hőmérséklet (ºC) Tárolási idő maximuma
Nem hűtőszekrényben 25 ºC felett 4-8 óra
16 – 22 ºC 10 óra
14 – 16 ºC 24 óra
Hűtőszekrényben 4 – 6 ºC 3 nap
0 – 4 ºC 8 nap
Fagyasztóban */**/*** -6 ºC 2 hét
-12 ºC 3 hónap
-18 ºC 6 -12 hóna

A hűtőszekrények hűtőteljesítményét csillagokkal (*) jelölik. Minden egyes csillag -6 °C-nak felel meg. Az egy csillag -6 °C-ot, a két csillag -12°C-ot, a három csillag -18 °C-ot jelent.


Sok az alultáplált a kórházba kerülő gyerekek között

2015. március 16.

gyerek

A magyar kórházakba kerülő gyerekek csaknem kétharmadát fenyegeti a betegséghez kapcsolódó alultápláltság veszélye egy kutatás szerint. A kóros állapot időben diagnosztizálható egy Európa több országában már kötelező szűréssel.

Az alultápláltságot a szélsőségesen sovány vagy kövér gyerekek esetében az orvosok többsége szemrevétellel is meg tudja állapítani, az átlagos testsúlyúaknál viszont sokszor ők sem ismerik fel a problémát, miközben az energia- és tápanyaghiány a normál testalkatú gyerekeket is érintheti, ezért elengedhetetlenek a szűrővizsgálatok.

Összesen 27 magyarországi intézményben több mint ezer gyermeken végzett úgynevezett STRONG (Screening Tool for Risk On Nutritional Status and Growth) szűrés eredménye szerint a gyerekek 52 százalékát közepesen, 12 százalékát pedig súlyosan fenyegette az alultápláltság. Utóbbiaknak azonnali beavatkozásra, tehát táplálásterápiára volt szükségük.


Alvászavarral küzdő gyerekek

2015. március 15.

AlvászavarTöbb, mint ötezer gyermek és fiatal töltötte ki az alvással, alvászavarokkal kapcsolatos tényezőkről, rizikófaktorokról szóló kérdőívet, több, mint kétezren válaszoltak az összes kérdésre. A Magyarországon egyedülálló kutatás rávilágított: a gyermekek harmadának van valamilyen alvászavara.  

A kutatás az alvással kapcsolatos panaszok, tünetek gyakoriságát, és az életmód, életvitel ebben játszott szerepét vizsgálta. Erről nemzetközi szinten is kevés adat áll rendelkezésre, Magyarországon pedig még egyáltalán nem történt hasonló vizsgálat.

Az Alvás Világnapja

Az Alvás Világnapja minden évben a tavaszi napéjegyenlőséget megelőző péntekre, idén március 13-ára esik. 2015-ben a világnap szlogenje: „When sleep is sound, health and happiness abound”, ami körülbelül annyit tesz, mint „a pihentető mély alvás gyümölcse egészség és boldogság.” Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a pihentető alvás fontosságára. 2008 óta a világ több pontján kerül megrendezésre, Magyarország először 2009-ben csatlakozott a kezdeményezéshez.


A vesekő a kicsiket is kínozhatja!

2015. március 15.

A vesekő a kicsiket is kínozhatja!

Ma Magyarországon minden 10. ember érintett valamely vesebetegségben, és ez alól sajnos a gyerekek sem kivételek.
A vesekő okozta fájdalom egyike a legkomolyabbaknak – azok a felnőttek, akik átestek rajta, jól tudják ezt. Igen ám, de gyermekkorban a kicsik és szüleik nem tudnak olyan pontos információkkal szolgálni a panaszokról és tünetekről, mint egy felnőtt, így a betegség felismerését is jóval nehezebbé teszik. Pedig a vesekő egyáltalán nem a felnőttek “kiváltsága”, sajnos gyermekekben is egyre gyakrabban fordul elő.

Mi okozhat  vesekövet a kicsiknél?

Akik ismerik a vesekő kiváltó okait, meglepődhetnek:  hisz azok, így az egészséges táplálkozás, a mozgásszegény életmód és az ülőmunka – nem jellemző a gyermekekre. Így hát gyermekkorban más okokat kell keresnünk.

  • Például a fejlődési rendellenességeket, amelyek ma már a terjedőben lévő ultrahangszűrésnek hála, hamar felismerésre kerülnek.
  • A különböző anyagcsere-betegségek is jellemzően gyermekkorban derülnek ki. Ilyenkor egy kóros bomlástermék képez követ a vesében.
  • A nem felismert húgyúti fertőzések is járhatnak ilyen következménnyel, hiszen ilyenkor a tartós baktériuminvázió miatt akár anatómiai rendellenességek is kialakulhatnak. Ezért fontos, hogy ha egy lázas gyermeknél más betegség nem található, vizeletvizsgálat történjen. A túlzott és indokolatlan antibiotikum-használat elfedheti a jellemző tüneteket, míg magát a vesebetegséget nem előzi meg.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...208209210...279