Információk, érdekességek

Babatestápolás

2015. március 01.

BabatestápolásA csecsemők, újszülöttek bőrének funkcióját sokszor vizsgálták, és több tanulmány is igazolta, hogy az érett újszülöttek szarurétege, a hámréteg ún. barrier funkciójának működése teljes értékű. Nem így van ez a koraszülötteknél. Elsősorban a 34. terhességi hét előtt születettek esetében a vékony hámréteg, a hám fokozott áteresztőképessége miatt a barrier funkció csökkent és a normál működés csak a születést követő 2.-3. héten áll be.

Mégis azt tapasztaljuk, hogy a babák bőrének ápolásánál másként kell eljárnunk, mint azt felnőtteknél tennénk. Ennek oka részben az, hogy az irharéteg vékonyabb, a kollagén rostok kötegei kisebbek. Kevesebb az elasztikus rost, így a bababőr kevésbé rugalmas, mint az érettebb bőr. A külső elválasztású mirigyek sűrűbben helyezkednek el, mivel a születés után új mirigyek már nem képződnek, a testfelszín viszont kisebb Érett újszülöttek esetében a bőrre kerülő anyagok fokozott felszívódásáért, a csecsemők, kisgyermekek bőrének felnőttekétől eltérő tulajdonságaiért a vékony szaruréteg, és a bőr magasabb víztartalma, ezen kívül a magas testfelszín/testtömeg hányados, a sok összefekvő hajlat, bőrredő, a magas környezeti hőmérséklet és páratartalom, valamint a popsi tájékán a pelenka által okozott nedves, zárt környezet tehetők felelőssé.


Mennyit kávézhatnak a kismamák?

2015. február 27.

A terhesség alatt sok egészségtelen szokásnak ajánlott búcsút mondani, ilyen a koffein-fogyasztás is. Nem lehet azonban könnyen megválni a mindennapok részévé vált rítusoktól, így a kávézástól, teázástól, kólázástól.

Szabad egyáltalán koffeint a szervezetbe juttatni várandósan? Mennyi az a koffein-mennyiség, ami még nem árt a babának?

Sok elrettentő hírt lehet olvasni, miszerint a koffein fejlődési rendellenességeket okozhat a megszülető gyermeknél, koraszüléshez, halvaszületéshez vezethet, növekedésbeli visszamaradást okozhat és kissúlyú lesz a megszületett baba. Igen, ez mind megtörténhet, nem mindegy azonban az elfogyasztott mennyiség!

Óvatosan a koffeinnel

Tanulmányok alapján a kismértékű koffein-fogyasztás nincs negatív hatással az embrionális és magzati fejlődésre. Sok esetben a vészesen alacsony vérnyomással és szédüléssel küzdő kismamák kávézással vagy teázással próbálják kicsit emelni a vérnyomásukat. Amennyiben a napi maximum 200 mg koffein fogyasztását nem lépi túl a kismama, nem kell aggódnia, hogy a koffein károsítaná a megszületendő gyermeke egészségét. Más adatok szerint testtömeg-kilogrammonként maximum 5 mg koffeint vehet magához a kismama, ami egy 60 kilogrammos kismama esetén 300 mg koffeinnek felel meg.


Szabad teázni a kismamáknak is?

2015. február 25.

teaA kismamáknak le kell mondani az élvezeti szerekről, így a túlzott koffeinfogyasztásról is terhességük idején. 

Naponta maximum egy-két gyenge kávé fogyasztása megengedett. Szem előtt tartandó, hogy a fekete tea, zöld tea, fehér tea és mate tea is koffeinforrás. Emellett a cukrozott szénsavas italok fogyasztásával is ajánlott felhagyni a terhesség alatt. Mit szabad akkor inni?

Az alternatíva: ásványvíz, gyümölcslevek és bizonyos teák.

A gyümölcstea legyen gyümölcsből!

A teák melegen vagy hidegen fogyasztva egyaránt alkalmasak arra, hogy télen átmelegedést, nyáron felfrissülést hozzanak. A kismamáknak elsősorban a gyümölcsteák ajánlhatók, főképpen azok, amik valódi gyümölcsből készültek, nem pedig mesterséges aromákat tartalmaznak. Ügyelni kell arra is, hogy sok esetben gyümölcsteának tűnik a tea, miközben például fekete tea mellett találhatók benne gyümölcsdarabkák. Gondosan tanulmányozni kell a teásdobozokon feltüntetett összetételt, mielőtt a bevásárlókosárba, és főként a csészébe kerül a tea. A gyümölcsteák egészséges szomjoltók, mivel a gyümölcsökben található ásványi anyagok, nyomelemek még a forralás ellenére megmaradnak benne, így a szervezetbe jutva hasznosulhatnak. Finom választás lehet az erdei gyümölcsökből (málna, áfonya, fekete ribizli stb.) vagy az almából készült tea.


Tartásdíj (2. rész) – Mit tehetünk, ha nem jön a tartásdíj?

2015. február 24.

tartásdíjMit tehet a szülő, ha a külön élő szülő nem fizeti a tartásdíjat? 

A tartásdíjat mindenképpen fizetni kell!

A tartásdíjat a külön élő szülőnek akkor is fizetnie kell, ha például nyáron az egész hónapot nála tölti a gyermek az időszakos kapcsolattartás keretében.

Fontos tudni, hogy a gyermektartásdíj fizetését nem lehet függővé tenni attól, hogy a külön élő szülő láthatja-e a gyermeket (és bármilyen más feltételtől sem.) A tartásdíjat minden körülmények között fizetni kell, ha esetleg a kapcsolattartásban nehézségek merülnek fel, az egy külön téma. Az a szülő pedig, akinek a gondozásában, nevelésében a gyermek el van helyezve, nem mondhat le a tartásdíjról – hiszen az nem is az övé, hanem a gyermeket illeti meg. Amennyiben a külön élő szülő nem fizeti a gyermektartást, végrehajtási eljárást kell indítani.

Sajnos előfordul, hogy a végrehajtási eljárás eredménytelen. Mi a teendő ilyenkor?

Van lehetőség arra, hogy a szülő a gyermektartásdíj megelőlegezését kérje az államtól, így a szülő akkor is hozzájuthat a tartásdíj összegéhez, ha a fizetésére kötelezett személy azt nem fizeti meg időben. Ebben az esetben – a kötelezett visszafizetési kötelezettségével – az állam folyósítja a megállapított összeget.


A tartásdíj (1. rész) – Ezt érdemes róla tudni

2015. február 24.

Ha egy szülőnek kiskorú gyermeke van, akkor róla – akár saját szükséges tartásának korlátozásával is – köteles gondoskodni. Ez egyszerre erkölcsi és jogi kötelezettség, a kiskorú gyermek tartásra való rászorultságát bizonyítani sem kell. Válás, különköltözés esetén mindig érzékeny téma a gyermektartásdíj összege. 

Alapszabály

Az a szülő, akinél a gyermek lakik, természetben, a külön élő szülő pedig elsősorban pénzben biztosítja a tartást. A tartásdíj összegében pedig a felek szabadon megállapodhatnak – a bíróság csak akkor dönt, ha a felek egymással nem jutnak dűlőre e kérdésben.

A jogszabály szerint a tartásdíj mértéke a külön élő szülő jövedelme 15–25%-ának megfelelő összeg lehet. A bíróság ez alapján egy fix összegű tartásdíjat fog megállapítani, 2014. március óta megszűnt a százalékos összegmeghatározás.

A pontos összeg megállapításához a következőket veszi figyelembe a bíróság:

  • a gyermek indokolt szükségletei,
  • a szülők jövedelmi és vagyoni viszonyai,
  • a szülők háztartásában eltartott más (saját vagy mostoha) gyerekek száma,
  • a gyermek esetleges saját jövedelme,
  •  az utána járó szociális juttatások.

Ha több gyermek van, az összes tartási igény a gyakorlat szerint nem haladhatja meg a tartásra kötelezett jövedelmének 50%-át.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...209210211...278