Információk, érdekességek

Sokat gépezik a gyerek? – Megbüntethetik a szülőket!

2015. február 06.

Pénzbüntetéssel, jogi eljárásokkal fenyegetik Tajvanon azokat a szülőket, akik nem szabnak határt gyermekeik televíziózásra és videójátékokra fordított szabadidejének – jelentette a helyi média. 

A tajpeji törvényhozás által a napokban szentesített jogszabály azt is tartalmazza, hogy a két év alatti gyerekeknek teljesen meg kell tiltani az effajta – elektronikus készülékekkel történő – szórakozást. A törvény szerint a szabályt sértő szülök 88 ezer forinttól csaknem 440 ezer forintot érő tajvani dollárra büntethetők.

Veszélyes elektronika

A 18 év alattiakra vonatkozó rendelkezés megtiltja, hogy az “ésszerűséget meghaladó” időtartamon át folytonosan használják ezeket a készülékeket. Megfigyelők szerint ezzel veszélyességüket tekintve a szóban forgó elektronikus készülékek deklaráltan a dohánytermékek és az alkohol szintjére kerültek Tajvanon.

A törvény gondolatának szülőatyja Lu Hsziu-jan Kuomintang párti parlamenti képviselő, aki azt nyilatkozta, hogy célja a fiatalkorúak védelme volt. A nő, aki nem csak a törvényhozásban, de egészségügyi szakemberek körében is támogatókat talált, előterjesztésében azt szerette volna elérni, hogy 30 percre korlátozzák az elektronikus készülékek megszakítás nélküli használatának idejét.


Csecsemőkori köldöksérv

2015. február 05.

Igen gyakori születési rendellenesség a veleszületett köldöksérv. A látható elváltozás a köldökcsonk leesése után válik szembetűnővé.

köldöksérvNagy fájdalommal jár

A köldöknél egy kis, kb. ujjbegynyi kidudorodást, vagy bemélyedést észlelnek a szülők, mely a csecsemő sírásával erőlködésével még nagyobbá, vagy feszesebbé válik.

Ezen elváltozás oka, hogy a méhen belüli életben itt helyezkedik el a köldökzsinór, melyben a placentával összekötő erek vannak, biztosítva a magzat táplálását, illetve az elhasznált vér visszavezetését az anyai szervezet felé. Ezek az erek a hasfal két felének közepén egy nyíláson lépnek át. Ez a nyílás a hasfal fejlődése során olyan szorossá válik, hogy a megszületéskor még meglévő pár milliméteres kis hézag a köldökcsonk bőrének hegesedésével el is tűnik.

Ha a köldöknél a születés után a záródás nem jön létre, vagy pár milliméternél nagyobb, akkor a bőr alatt közvetlen a hashártya és ez alatt a hasűri szervek helyezkednek el. Így a hasi nyomás fokozódásával (sírás, erőlködés) a hasüri szervek, pl. belek, ebbe a kis nyílásba bepréselődhetnek. Ezt nevezzük a sérv kizáródásának. Ha a nyomás megszűnte után ezek a kizáródott szervek nem csúsznak vissza a hasüregbe, sürgős segítségre van szükség.


Új köldökcsonk ápolási “trend”

2015. február 05.

csecsemőápolás A csecsemőápolás tudománya változik. Az ismeretek bővülésével újabb és újabb módszereket javasolnak a szakemberek. Példaként szolgál erre a köldökcsonk ápolásának a módja, ami a legújabb javaslat szerint 70%-os etil-alkoholon kívül mást nem igényel.

Pár évvel ezelőtt az újszülöttek köldökcsonkját rutinszerűen kellett alkoholozni és hexaklorofénes hintőporral szórni. Ezt tanították, mondták a csecsemős nővérek, a gyermekorvosok és a védőnők. Mára ez megváltozott.

Gyógyszerészi szempontból a hintőpor mint gyógyszerforma nem tekinthető korszerűnek. Amellett, hogy eltömíti a bőr pórusait, nem megfelelő alkalmazásnál belégzés is létrejöhet, ami újszülötteknél súlyos következményekkel (irritáció, tüdőfibrózis) járhat. A hexaklorofénes, fertőtlenítő hatású hintőpor újszülötteknél való alkalmazásánál külön figyelmet kellett fordítani arra, hogy abból csak a köldökcsonk közelében volt szabad kiszórni a port, hogy az ne kerülhessen az újszülött légútjaiba. Ráadásul kiderült, hogy a hexaklorofént magas koncentrációban, nagyobb testfelületen alkalmazva az agyi károsodás kockázata is fennáll.


A köldök rendellenességei

2015. február 04.

köldökzsinórA köldökzsinór nagyon fontos szerepet játszik a baba és a mama életében. Hogy működik a köldökzsinór és milyen problémák fordulhatnak elő vele? Erről lesz szó ebben a cikkben. 

Mire szolgál a köldökzsinór?

A köldökzsinórban két verőér (artéria) és egy visszér (véna) található. A verőerek szállítják el a magzatból a méhlepény felé a vért, benne a nemkívánatos anyagcseretermékeket.

A visszér az anya felől hozza az oxigént és a tápanyagban dús vért.

Ezért fontos a köldökcsonk ápolása 

A köldökcsonk leesését követően – ez általában az első 2 hétben megtörténik – ezek az erek, legalábbis anatómiailag, még nyitottak. Ez azt jelenti, hogy a köldök környékén lévő kórokozók relatíve könnyen bejuthatnak az újszülött keringésébe, és ott súlyos fertőzést okozhatnak. Ezért van oly nagy jelentősége a gondos, fertőtlenítő hatású, alkohollal történő köldökápolásnak. Ha a köldök az első hónap végére sem esik le, késői köldökzsinór-leválásról beszélünk, és fertőzésre, súlyos fehérvérsejtfunkció-zavarra kell gondolnunk.


Látogatási tilalom idején még inkább gyógyít a mese

2015. február 02.

mese Már több mint 200 mese közül válogathatnak azok a kis betegek, akik a kórházakban a K&H gyógyvarázs YouTube csatorna videóit nézve töltik napjaikat. Járványidőszak alatt pedig ezek a történetek hihetetlen módon felértékelődnek, hiszen változatosságot jelentenek a látogató nélküli szürke hétköznapokban.

2015 januárjában, mindössze 1 évvel és 1 hónappal a K&H gyógyvarázs mesedoktorok a weben program indulása után, már 219 mese szolgálja a beteg gyerekek mielőbbi gyógyulását a K&H gyógyvarázs YouTube csatornáján.

„A legfrissebb hírek szerint az influenzaszerű megbetegedések száma rohamosan növekszik, így már országszerte több kórházban rendeltek el látogatási tilalmat. A webes meséknek ilyenkor van a legnagyobb jelentőségük” – mondja Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója. „A K&H gyógyvarázs mesedoktorok program webes ágát éppen azért indítottuk el, hogy a mesék térbeli és időbeli korlátokat, járhatatlan utakat és járványidőszakokat legyőzve eljuthassanak azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rá: a beteg gyerekekhez.”


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...213214215...280