Információk, érdekességek

Szabadon fogva a gyereket

2015. január 29.

A szabadság foglyaA gyerekeknek szükségük van arra, hogy kipróbálhassák önmagukat. Az “okosan” kialakított szülői korlátok teret engednek a próbálkozásnak, de jelzik a határt is, ameddig el lehet menni.

A gondos szülő, mielőtt “hozzálát” gyermeke neveléséhez, áttanulmányozza a közeli könyvtárban, barátnője lakásában a legújabb, szülei polcain a még fellelhető – ugyan elavultnak vélt – gyermeknevelési szakirodalmat. Ha elég alapos, hamar rádöbben, élete egyik legnehezebb vállalkozásába fogott. Véget nem érő jó tanácsok özönében lavírozhat, és előbb-utóbb kiderül: képtelen mindnek eleget tenni. Hiába az elméleti felkészülés, a gyakorlat váratlan helyzeteket idézhet elő. A nevelési folyamat soktényezős. Nem csak a szülő és a gyermek személyisége és egymáshoz való viszonyuk számít, pillanatnyi hangulatuktól, a környezettől.

Sem a szülő, sem a gyermek nem egy olyan automata, amelyen a megfelelő gombot megnyomva a kívánt eredmény születik meg. Mégis, ebben az egymáshoz képest érzékenyen változó helyzetben kell, hogy legyen egy irányvonal, melyet a szülő szab meg, és amelyhez a gyermek igazodni tud. Egy határ, mely egyszerre stabil és rugalmas: kötöttsége, kiszámíthatósága biztonságérzetet nyújt a gyermeknek, rugalmassága megteremti annak lehetőségét, hogy a gyermek folyamatos változásaihoz igazodjon, és ne szorítsa őt szűk, fejlődését gátló keretek közé.


Szmogban babakocsiban – veszélyes is lehet!

2015. január 28.

szmogbanFokozott veszélyben vannak az allergiás és asztmás gyerekek a szmogban. A Svábhegyi Gyógyintézetben a légzőszervi problémákkal régóta küzdő betegek mellett nagyon sok új páciens is jelentkezett az elmúlt időszakban. 

Veszélyben a babakocsiban

Különösen nagy veszélyben vannak az alacsony babakocsiban tolt csecsemők!

 “A légköri szennyezést okozó, apró, fél-egy mikron nagyságú porszemcsék szinte akadály nélkül jutnak el a kisebb légutakba, ahol lerakódva akadályozzák az oxigén útját, ez pedig légszomjhoz vezet” – magyarázza Dr. Bánfi Andrea, a Svábhegyi Gyógyintézet csecsemő- és gyermek-tüdőgyógyász szakorvosa. Elmondása szerint a porszemcsék a szem kötő-, és a légutak nyálkahártyáját is ingerlik, ami miatt allergiás tüneteket mutathatnak azok is, akik amúgy nem érzékenyek, vagyis könnyezhet a szemük, és köhögési rohamuk lehet.

A légutakban lerakodott por és vegyi anyagok krónikus hörghurutot, légúti gyulladást okozhatnak, ami sok esetben évek múltán, felnőtt korban jelentkezik.


Miért olyan fontos a magnézium babaváráskor?

2015. január 27.

kismamák A kismamák tudják, hogy várandósság alatt a szervezet tápanyagigénye, vitamin- és ásványi anyag szükséglete megnő. Bár a magnézium a kismamák számára készült speciális multivitamin- és ásványi anyag készítmények némelyikének komponense, gyakori, hogy a kezelőorvos plusz magnézium készítmény szedését írja elő. 

A szervezetben mintegy 30 gramm magnézium található; ennek csaknem fele a csontokban raktározódik, de az izom- és májsejtekben is viszonylag nagy mennyiségben fordul elő.

Mennyi magnéziumra van szükségünk?

  • Egészséges felnőttek napi magnézium-szükséglete a legújabb ajánlások szerint napi 375 mg.
  • Terhesség alatt az igényelt mennyiség több; egyes szakirodalmak napi 450 mg magnézium bevitelt javasolnak várandós nőknek.
  • Amennyiben terhességi hányás is fellép a kismamáknál, a hányás miatti fokozott magnéziumürülés következtében a bevitelre is kiemelten kell figyelni.

Mi a magnézium szerepe a szervezetben?

A szervezetben számos sejtszintű folyamat igényel magnéziumot. A szívműködés alapfeltétele a megfelelő mennyiségű magnézium jelenléte. Számos enzim működésének zavartalanságát biztosítja a magnézium, és a vércukor- és koleszterinszint szabályozásában, a csontok és fogak felépítő folyamataiban is szerepet játszik. Az izomműködés elsőrendű feltétele a megfelelő mennyiségű magnéziumion jelenléte.


A tanulás kulcsa: a rendszeres alvás

2015. január 27.

Az ember fejlődésének korai szakaszában a hosszú alvás a kulcsa mind a tanulásnak, mind az emlékezésnek – írja a BBC. 

Az angliai Sheffieldi és a bochumi Ruhr Egyetem kutatói közösen 216 egyévesnél fiatalabb csecsemővel végeztek vizsgálatokat. Az eredmények szerint a babák képtelenek voltak visszaemlékezni az újonnan megtanult feladatokra, amennyiben a tanulást nem követte egy kiadós alvás. A tudósok szerint ezért a tanulásra a legjobb idő az alvást közvetlenül megelőző periódus, egyben hangsúlyozzák a lefekvés előtti olvasás fontosságát is.

A bébik számára legfontosabb az alvás

Az alvással foglalkozó szakértők úgy vélik, az alvás a csecsemők számára sokkal fontosabb lehet, mint az idősebb gyermekek vagy felnőttek esetében. Az emberek pedig általában sokkal több időt töltenek alvással csecsemőként, mint bármikor később életük során.

A most közzétett kutatás szerint azonban meglepően keveset tudunk a csecsemőkori alvás szerepének fontosságáról.

A kísérletek során a csecsemőkkel három új cselekvést tanultattak meg, majd a vizsgált babák felét hagyták hosszabb ideig aludni, míg a többiek vagy nem aludtak a tanulás után, vagy csak 30 percnél kevesebbet pihentek.


Óvatosan a fehérjével a kicsiknél!

2015. január 26.

A túlzott, illetve nem megfelelő szerkezetű fehérje fogyasztása az első két életévben növeli mind a későbbi elhízás, mind az allergia kockázatát - írta közleményében a Magyar Gyermekorvosok Társasága. 

Több nemzetközi kutatás is igazolta, hogy kisgyerekkorban a fehérje túlzott fogyasztása, illetve a nem megfelelő szerkezetű fehérje érdemben növeli a későbbi elhízás kockázatát, sőt szerepet játszhat az elmúlt tizenöt évben tízszer gyakoribbá vált allergia kialakulásában is.

Nemzetközi felmérés a gyermekkori elhízásról

A közlemény szerint a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikája is részt vett abban az európai kutatásban, amely azt vizsgálta, milyen tényezők játszanak szerepet a gyerekek elhízásában. A kutatásban több mint 2500, két és kilenc év közötti gyermeket vizsgáltak.

A dokumentum idézi Molnár Dénest, a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatóját, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnökét, aki szerint az okok között természetesen szerepel a kevés mozgás és a rendszertelen táplálkozás, de ezek mellett a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a túlzott, illetve nem megfelelő összetételű fehérje is befolyásolja a későbbi testsúlygyarapodást. Ennek egyik magyarázata, hogy a túlzott, illetve nem megfelelő fehérjebevitel érdemi hatással van az ebben a korban kialakuló zsírsejtekre. A zsírsejtek számának növekedése mellett a túlzott fehérjebevitel fokozza az inzulintermelést, amely pedig fokozza az éhségérzetet, és ez szintén hozzájárul a felesleges súlygyarapodáshoz.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...214215216...279