Információk, érdekességek

A gyógyító mesélés titkai

2014. február 23.

A mese, a szeretet, a vidámság mind-mind gyógyító hatással vannak a beteg gyerekekre. Ebben segít Mercedes Sloan közelmúltban megjelent könyve is, amely az aggódó anyukák egyik legjobb támogatójává válhat.

Mankó azoknak az 5 - 6 éves kortól idősebb számára, akiknek különböző lelki eredetű gondjuk van, vagy annak következtében alakult ki bennük probléma, mint pl. indulat kitörés, düh, hiszti, tartós betegség, bepisilés, gyász megléte, dadogás, megfelelési kényszer, probléma megoldási hiány, alvási nehézség, kutyától való félelem, szorongás, közösségtől való félelem.


Közös játékkal a gyermeki kreativitás fejlesztéséért

2014. február 23.

A magyar gyermekek körében a kreativitást fejlesztő játékok a legnépszerűbbek - derült ki egy nemrégiben elkészített kutatásból. A 2013 végén lezárult Mesefaragó pályázat is ebben a szellemiségben zajlott.

A legnépszerűbb játéktípusok mindegyike a kreatív játékok csoportjába tartozik – mutatta ki a Jól játszó család című szakértői felmérés, mely a hazai családok játszási szokásait és legkedveltebb játéktípusait térképezi fel. A kutatás eredményeiből pontosan kirajzolódik, hogy a legkedveltebb játékok aktívan igénybe veszik és fejlesztik a gyermekek kreativitását.A tanulmány több mint 400 szülő közreműködésével készült interjú statisztikáit feldolgozva mutatja be, hogyan és milyen játékokkal játszanak a magyar családok. 


Gyermekvállalás sokízületi gyulladással

2014. február 15.

Mint a legtöbb krónikus betegség esetében, a reumás ízületi gyulladás kapcsán is kérdések sora vetődik fel a gyermekvállalás előtt. Veszélyesek-e a szedett gyógyszerek a magzat egészségére? Mennyire nehezítik majd meg a betegséggel járó tünetek a terhességet? Ilyen és további, gyakran felmerülő kérdésekre keresünk választ dr. Kádár János immunológus segítségével.

Kilenc tünetmentes hónap? 
A reumás ízületi gyulladással kezelt kismamák többsége a tünetek jelentős javulásáról számol be a várandósság időszaka alatt – mondja dr. Kádár János. Az összefüggés pontos okai ugyan nem tisztázottak, de feltehetőleg az immunrendszer csökkent működése okozza a pozitív változást. A sokízületi gyulladás autoimmun betegség: a szervezet a saját sejtjeit tévedésből veszélyesnek ítéli meg, és támadást indít ellenük. A terhesség létrejötte azonban elnyomja az immunrendszer működését, hiszen az „idegen test”, a magzat megtartására törekszik. Az immunrendszer kevésbé aktív működése miatt, a kismamáknál jelentősen csökken a betegséggel járó gyulladás és fájdalom mértéke.


Mit jelez a hasmenés kisgyermekkorban?

2014. február 10.

hasmenés kisgyermekkorA csecsemőknél, kisgyermekeknél jelentkező hasmenés oka lehet fertőzés, de jelentkezhet a hozzátáplálás időszakában is, az új ételek bevezetése kapcsán. Dr. Polgár Marianne gyermek gasztroenterológus segítségével a leggyakoribb kiváltó okokat vesszük sorra.

Fertőzések, gyomorrontás, allergia
A gyomor- és bélrendszert érintő fertőzésekkel a gyermekek elsősorban a közösségbe kerülés után találkoznak, persze előfordulhat kisebbeknél is, ők általában a nagyobb testvértől kapják el a fertőzést. Leggyakrabban a Salmonella, calici-, vagy rotavírus okoz panaszt, utóbbi ellen védőoltás is létezik – sorolja dr. Polgár Marianne.  Alkalmanként jelentkező hasmenést okozhat – főként ünnepi időszakban – ha a gyermek a kelleténél többet fogyaszt a kedvenc ételből, süteményből és gyomorrontást kap. Elhúzódó hasmenés esetén, különösen, ha az valamely új élelmiszer bevezetéséhez köthető, vegyük komolyan a tüneteket. A hasfájással, haspuffadással, intenzív bélhangokkal társuló hasmenés ételallergia jele is lehet.


Vérzékenyen is vállalhat gyereket

2014. január 31.

A szülés már önmagában sem egy veszélytelen vállalkozás, és ha az édesanya tudja magáról, hogy vérzékeny, természetes jobban aggódik. Pedig, ha ismert a betegsége, akkor nem kell tartani az esetleges szövődmények miatt, hiszen a véralvadási faktorok pótolhatók. A gyerekvállalás és a vérzékenység kapcsolatáról dr. Szélessy Zsuzsanna, hematológus főorvos beszélt.

Természetes, hogy a leendő anyuka tart a teherbeeséstől és a szüléstől, főleg, ha vérzékenységben szenved. Persze ilyenkor is bátran vállalhat gyereket, de a lényeg, hogy még a terhesség előtt ki kell vizsgálni a gyanús eseteket, mert a várandósság alatt megváltoznak a véralvadási viszonyok.

Sokféle vérzékenység létezik, és különböző súlyosságúakat ismerünk: közülük a leggyakoribb Von Willebrand betegség.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...222223224...280