Információk, érdekességek

Vitaminok kismamáknak

2014. január 24.

Vitaminok Fontos, hogy a leendő kismamák már a várandósság előtti hetektől kezdve megfelelő mennyiségben vitaminokkal lássák el a szervezetüket, hogy abból elegendő jusson a születendő gyermeküknek is.
A B-vitamin-család több tagja is szükséges a kismama számára, így a B1-, B2-, B6- és B12- bevitel nagyon fontos. Az idegrendszeri funkciók, a szénhidrát- és fehérje- anyagcsere, a szívizomzat és a vérképzés zavartalansága is igényli a B-vitaminokat.

A zsíroldékony vitaminok közül az A- és a D-vitaminok szerepelnek a kismama-vitaminokban. Sütőtök, sárgarépa, tengeri halak, máj vagy tojás fogyasztásával természetes formában is pótolhatók ezek a vitaminok.


A terhesség alatti diéta nem segíti az allergia megelőzését

2014. január 22.

Azokban a családokban, ahol egyik, vagy mindkét szülő allergiás, a gyermeknél is magas a betegség kialakulásának kockázata. A megelőzésben azonban a várandósság alatti diétának nincs szerepe, sőt a változatos étrend inkább segíti az allergia megelőzését. 

Egyre több a mogyoróallergiás gyermek
A mogyoróallergiás betegek száma 1997 és 2010 között több mint háromszorosára emelkedett az Egyesült Államokban. Becslések szerint a gyermekek 1,4%-a érintett lehet. Mivel az első tünetek megjelenése rendszerint gyermekkorban kezdődik, az allergén étrendbe történő bevezetésének időpontjában, ezért a kutatók vizsgálódásának célja a várandósság alatti mogyoró fogyasztás és a gyermeknél jelentkező allergia közti kapcsolat feltérképezése volt.


Csecsemőkorban dől el, beteges lesz-e a gyerek

2014. január 20.

A szervezetünkben élő jótékony baktériumokról sokat hallunk, talán azt is tudjuk, hogy fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében. De mi köze valójában a bélrendszernek az egészségünkhöz, és miért fontos már csecsemőkortól kezdődően figyelmet fordítani a megfelelő táplálkozásra? 

Egészséges bélflóra, erős immunrendszer?

Az immunrendszer feladata a szervezet védelme a baktériumok, vírusok által okozott különböző betegségekkel szemben, de az egyre gyakoribb allergiás kórképek kialakulásának megelőzésében is fontos szerepe van – magyarázza dr. Polgár Marianne gyermek gasztroenetrológus,. Az immunsejtek rendszere az egész szervezetünket behálózza, a védelem kialakításában pedig a gyomor- és bélrendszernek van kiemelt szerepe: az immunsejtek termelésének 60 százaléka ugyanis a bélrendszerben történik. Egy felnőtt ember vastagbelében átlagosan összesen 1-1,5 kg baktérium található, ezek a szorgos baktériumok végzik a táplálékok végső lebontását, a salakanyagok kiválasztását, a vitaminok előállítását. A jótékony baktériumok mennyiségének növelésével elősegíthetjük a fertőző és allergiás betegségek kialakulásának megelőzését.


Alacsonyabbnak látják a legfiatalabb gyermeküket az anyák

2014. január 01.

Valós méretüknél alacsonyabbnak látják legfiatalabb gyermeküket az édesanyák egy új tanulmány szerint.
A Current Biology című folyóiratban közölt tanulmány szerint a “bébi-érzékcsalódás” nincs összefüggésben azzal, hogy egy anyának hány gyermeke van. A vizsgálatba bevont édesanyák átlagosan 7,5 centiméterrel becsülték alá a legfiatalabb utódjuk magasságát, míg a többi gyermekük méretét teljes pontossággal mérték fel.


A nem kontrollált asztma miatt késhet a teherbeesés

2013. december 13.

A krónikus légúti betegséggel élőknél elhúzódhat a fogantatás létrejötte, különösen a 30 év feletti nők esetében. Dán kutatók vizsgálata a várandósság alatti beteggondozás mellett, most a teherbeesést megelőző időszakra, a megfelelő asztma-kontroll fontosságára hívja fel a figyelmet.

Kettő helyett lélegzünk
A növekvő magzat egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő oxigén ellátottság, ezért a várandósság időszakában kiemelt figyelmet fordítunk az asztma kezelésére – magyarázza dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász,  a Terhes Asztma program megalkotója. Az asztmás roham során súlyos oxigénhiányos állapot is felléphet, ezért a kismamák többsége már a fogantatás pillanatától tudatosan készül, odafigyel a betegségének megfelelő kezelésére. Vannak, akiknél a teherbeesést követően felerősödnek, vagy épp gyengülnek a tünetek, ilyenkor közösen megbeszéljük, a vizsgálatok függvényében is módosítjuk az addigi gyógykezelést.  A legideálisabb persze az volna, ha már a várandósságra való felkészülés időszakában sor kerülne a szükséges vizsgálatok elvégzésére, a gyógyszerek beállítására. Erre figyelmeztet a mostanában megjelent vizsgálat eredménye is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...223224225...279