Információk, érdekességek

Csecsemőkorban dől el, beteges lesz-e a gyerek

2014. január 20.

A szervezetünkben élő jótékony baktériumokról sokat hallunk, talán azt is tudjuk, hogy fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében. De mi köze valójában a bélrendszernek az egészségünkhöz, és miért fontos már csecsemőkortól kezdődően figyelmet fordítani a megfelelő táplálkozásra? 

Egészséges bélflóra, erős immunrendszer?

Az immunrendszer feladata a szervezet védelme a baktériumok, vírusok által okozott különböző betegségekkel szemben, de az egyre gyakoribb allergiás kórképek kialakulásának megelőzésében is fontos szerepe van – magyarázza dr. Polgár Marianne gyermek gasztroenetrológus,. Az immunsejtek rendszere az egész szervezetünket behálózza, a védelem kialakításában pedig a gyomor- és bélrendszernek van kiemelt szerepe: az immunsejtek termelésének 60 százaléka ugyanis a bélrendszerben történik. Egy felnőtt ember vastagbelében átlagosan összesen 1-1,5 kg baktérium található, ezek a szorgos baktériumok végzik a táplálékok végső lebontását, a salakanyagok kiválasztását, a vitaminok előállítását. A jótékony baktériumok mennyiségének növelésével elősegíthetjük a fertőző és allergiás betegségek kialakulásának megelőzését.


Alacsonyabbnak látják a legfiatalabb gyermeküket az anyák

2014. január 01.

Valós méretüknél alacsonyabbnak látják legfiatalabb gyermeküket az édesanyák egy új tanulmány szerint.
A Current Biology című folyóiratban közölt tanulmány szerint a “bébi-érzékcsalódás” nincs összefüggésben azzal, hogy egy anyának hány gyermeke van. A vizsgálatba bevont édesanyák átlagosan 7,5 centiméterrel becsülték alá a legfiatalabb utódjuk magasságát, míg a többi gyermekük méretét teljes pontossággal mérték fel.


A nem kontrollált asztma miatt késhet a teherbeesés

2013. december 13.

A krónikus légúti betegséggel élőknél elhúzódhat a fogantatás létrejötte, különösen a 30 év feletti nők esetében. Dán kutatók vizsgálata a várandósság alatti beteggondozás mellett, most a teherbeesést megelőző időszakra, a megfelelő asztma-kontroll fontosságára hívja fel a figyelmet.

Kettő helyett lélegzünk
A növekvő magzat egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő oxigén ellátottság, ezért a várandósság időszakában kiemelt figyelmet fordítunk az asztma kezelésére – magyarázza dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász,  a Terhes Asztma program megalkotója. Az asztmás roham során súlyos oxigénhiányos állapot is felléphet, ezért a kismamák többsége már a fogantatás pillanatától tudatosan készül, odafigyel a betegségének megfelelő kezelésére. Vannak, akiknél a teherbeesést követően felerősödnek, vagy épp gyengülnek a tünetek, ilyenkor közösen megbeszéljük, a vizsgálatok függvényében is módosítjuk az addigi gyógykezelést.  A legideálisabb persze az volna, ha már a várandósságra való felkészülés időszakában sor kerülne a szükséges vizsgálatok elvégzésére, a gyógyszerek beállítására. Erre figyelmeztet a mostanában megjelent vizsgálat eredménye is.


A gyerek már megint nem csinálta meg a házi feladatát!

2013. november 25.

Az iskola beindulásával egyre többen szembesülünk olyan kérdésekkel, kinek a felelőssége, ha gyermekünk nem készítette el a házi feladatot, vagy ki tanuljon a gyerekkel otthon? Az apu, aki jobban érti a fizikát, vagy anyu, aki sokkal türelmesebben tudja elmagyarázni. És mi a teendő, ha a gyerek rossz jegyet kapott? És ha jót?

Vekerdy Tamás többször hangoztatta már, hogy a házi feladat és az összes iskolai feladat a gyerek és az iskola ügye.  Gondolom, sokan szívesen azonosulnának ezzel, ha nem aggódnának az év végi bizonyítvány és gyermekük jövője miatt. 

Ha elegünk van a házifeladattal kapcsolatos küzdelmekből – bár nagyon is a szívünkön hordjuk a csemeténk iskolai sikereit –, és nem tudjuk alkalmazni Vekerdy Úr javaslatát, mert úgy gondoljuk, hogy a mi családunkban sajnos nem működtethető, akkor van más út is.Az Erőszakmentes kommunikákcót használva végiggondolhatjuk, mi is az, ami valójában fontos. 


Magyarország pocakos nagyhatalom lehet

2013. november 24.

Magyarország lehet az új pocakos világhatalom, ha sikerül megdönteni az egyszerre egy helyen lévő várandós kismamák számának Guinness-csúcsát. A rekordkísérletnek november 16-án szombaton a Babamama Expo, a legnagyobb hazai baba-mama esemény ad otthont a Papp László Budapest Sportarénában.

„A rekorddöntés ötlete már évekkel ezelőtt felmerült bennünk, és a Babamama Expo 8. születésnapjára végre minden összeállt. Most már csak a várandós kismamákat várjuk, hogy sikerüljön a rekorddöntés. Rendezvényünk sok ezer látogatójával minden évben átéljük a gyermekvárás örömeit, ami az élet egyik legszebb időszaka. Régóta szerettük volna ezt az élményt szélesebb körben megmutatni – mondta Fülöp Judit, az esemény főszervezője.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...224225226...280