Információk, érdekességek

Az ízületi porcok egészségéért

2006. december 22.

Egy rossz mozdulat. Egy nyilalló érzés a térdünkben vagy a vállunkban. Sokak ekkor szembesülnek azzal, hogy ízületeik nem mûködnek úgy, ahogy szeretnék. Valami baj van. A problémának pedig számtalan oka lehet. Fiatalabbakat és idõseket egyaránt érinthet. Hiszen ízületeinket sokféle módon terheljük.

 

Terheljük a mindennapos mozgásunkkal is, de fokozott megterhelésnek vannak kitéve intenzív sportoláskor vagy túlsúly esetén, amikor a normálisnál nagyobb súly nehezedik a csípõ-, a boka- és a térdízületekre.


Az egészséges bélflóráért

2006. december 18.

Ellenség vagy barát - a baktériumokról hallva az átlagember, érthetõ módon, azonnal a betegségek okozóira gondol, hiszen ezek felelnek a különféle gyulladások, fertõzések kialakulásáért. Kevesen tudják, hogy léteznek egyéb, számos pozitív tulajdonsággal rendelkezõ baktériumok is.
 

Az ember és a környezetében található baktériumok között az idõk folyamán sajátos együttélés fejlõdött ki - kialakítva az ember mikroflóráinak sokszínû összetételét. Csak a bélben mintegy 100 billió baktérium található. Ez több mint duplája a testünket felépítõ sejtek számának. Erre gondolva is egyértelmû, hogy a baktériumok túlnyomó többsége békében él az emberrel, sõt, fontos feladatot lát el. Baktériumok nélkül az ember nem élhet.


Õrizzük meg ínyünk egészségét

2006. december 05.

Csaknem minden második embert sújtanak a fogíny problémáiból eredõ kellemetlenségek. Pedig kis odafigyeléssel - alapos fogmosással, a fogkõ rendszeres eltávolításával, valamint megfelelõ tápanyagok, gyógynövények segítségével - karbantarthatjuk a fogínyt. 
 

Mindenki tudja, hogy a fogak ápolása milyen fontos. Kevésbé közismert, hogy az íny és a fogak folyamatos kölcsönhatásban vannak, így az íny rossz állapota negatív hatással van a fogakra. Megdöbbentõ tény, hogy több fogat veszítünk el ínyproblémák miatt, mint fogszuvasodás következtében. Akinek volt már gondja az ínyével, tudja, hogy ez mennyire kellemetlen panaszokat okozhat, pl.: fájdalom, érzékenység, duzzadtság, ínyvérzés, rossz lehelet, kellemetlen szájíz stb. Az íny érzékenysége zavarhatja az ízek érzékelését, valamint fájdalmassá teheti az evést.


A szájszag

2006. december 01.

A szájszag a kellemetlentõl egészen a büdös leheletig terjedhet. A kellemetlen lehelet átmeneti és tartós. Átmeneti kellemetlen leheletet némely étel és ital okoz (fõleg a hagyma, a fokhagyma és az alkohol).

 

A szájszag nem önálló betegség, hanem sokaknak egyik korai jellegzetes tünete. Leggyakrabban a fogak, a fogíny, a szájüreg, a garat és az emésztõrendszer betegségei okozzák (természetesen tágabb értelemben az elõbb felsoroltak is az emésztõrendszer részei). 

 

A szuvas, odvas fogakban rothadó ételmaradék elõbb-utóbb a foggyökérre, a fogínyre is átterjedõ gyulladást okoz. A fogíny gyulladása pedig fogínysorvadáshoz vezet, ami végül a fogak elvesztését jelenti.


A gyógyító tea

2006. november 22.

Teának valójában csak azt a fõzetet nevezhetnénk, melyet a teacserje leveleibõl készítenek, de a köznyelv így nevezi a gyümölcsbõl, illetve gyógynövényekbõl fõzött italokat is.


A teának három változatát különböztetjük meg, a fekete, a zöld és oolang teát, melyeket valójában ugyanabból a növénybõl állítanak elõ. Az, hogy a piacra végül is milyen tea kerül, attól függ, hogy a tealevelet fermentálják-e, s ha igen, mennyi ideig. A zöldet egyáltalán nem, a feketét sokáig fermentálják, az oolang pedig a kettõ között helyezkedik el. (A fermentáció egy biológiai eljárás, valójában erjesztést jelent. Hazánkban a szénakészítés során azt a sokszor megénekelt jellegzetes, édes szénaillatot a természetes fermentáció során éri el a lekaszált fû…)


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...140141142...151