Információk, érdekességek

Õrizzük meg ínyünk egészségét

2006. december 05.

Csaknem minden második embert sújtanak a fogíny problémáiból eredõ kellemetlenségek. Pedig kis odafigyeléssel - alapos fogmosással, a fogkõ rendszeres eltávolításával, valamint megfelelõ tápanyagok, gyógynövények segítségével - karbantarthatjuk a fogínyt. 
 

Mindenki tudja, hogy a fogak ápolása milyen fontos. Kevésbé közismert, hogy az íny és a fogak folyamatos kölcsönhatásban vannak, így az íny rossz állapota negatív hatással van a fogakra. Megdöbbentõ tény, hogy több fogat veszítünk el ínyproblémák miatt, mint fogszuvasodás következtében. Akinek volt már gondja az ínyével, tudja, hogy ez mennyire kellemetlen panaszokat okozhat, pl.: fájdalom, érzékenység, duzzadtság, ínyvérzés, rossz lehelet, kellemetlen szájíz stb. Az íny érzékenysége zavarhatja az ízek érzékelését, valamint fájdalmassá teheti az evést.


A szájszag

2006. december 01.

A szájszag a kellemetlentõl egészen a büdös leheletig terjedhet. A kellemetlen lehelet átmeneti és tartós. Átmeneti kellemetlen leheletet némely étel és ital okoz (fõleg a hagyma, a fokhagyma és az alkohol).

 

A szájszag nem önálló betegség, hanem sokaknak egyik korai jellegzetes tünete. Leggyakrabban a fogak, a fogíny, a szájüreg, a garat és az emésztõrendszer betegségei okozzák (természetesen tágabb értelemben az elõbb felsoroltak is az emésztõrendszer részei). 

 

A szuvas, odvas fogakban rothadó ételmaradék elõbb-utóbb a foggyökérre, a fogínyre is átterjedõ gyulladást okoz. A fogíny gyulladása pedig fogínysorvadáshoz vezet, ami végül a fogak elvesztését jelenti.


A gyógyító tea

2006. november 22.

Teának valójában csak azt a fõzetet nevezhetnénk, melyet a teacserje leveleibõl készítenek, de a köznyelv így nevezi a gyümölcsbõl, illetve gyógynövényekbõl fõzött italokat is.


A teának három változatát különböztetjük meg, a fekete, a zöld és oolang teát, melyeket valójában ugyanabból a növénybõl állítanak elõ. Az, hogy a piacra végül is milyen tea kerül, attól függ, hogy a tealevelet fermentálják-e, s ha igen, mennyi ideig. A zöldet egyáltalán nem, a feketét sokáig fermentálják, az oolang pedig a kettõ között helyezkedik el. (A fermentáció egy biológiai eljárás, valójában erjesztést jelent. Hazánkban a szénakészítés során azt a sokszor megénekelt jellegzetes, édes szénaillatot a természetes fermentáció során éri el a lekaszált fû…)


Magas vércukorszint - alábecsült ellenség?

2006. november 20.

A cukorbetegség - amelynek fõ tünete a magas vércukorszint - közismerten veszélyes betegség, amely évente több százezer ember halálát okozza világszerte. A neves The Lancet c. tudományos folyóiratban a Harvard Egyetem kutatóinak tollából megjelent közlemény azonban azt veti fel, hogy a szakemberek alábecsülik a magas vércukorszint okozta halálozást.


Goodarz Danaei és kollégái szerint ugyanis a magas vércukorszint szerepet játszhat a szív- és érrendszeri halálozásban is. A kutatók a világ 52 országából gyûjtöttek adatokat, korábbi tanulmányokra támaszkodva.


A hallójárat tisztításáról

2006. november 19.

A fül tisztítása olyan, mint a futball: mindenki azt hiszi, hogy ért hozzá, de csak kevesen vannak, akik valóban jól csinálják. Mindenekelõtt tisztázni kell, hogy egészséges fülben összegyûlõ fülzsírról vagy beteg fülrõl van-e szó? Ennek eldöntése szakorvost igényelhet.

 

Ezután – ha egészséges fül tisztításáról beszélünk –, figyelembe kell venni, hogy zsíros-e vagy száraz-e a bõr: a szárazbõrûeknek a hallójáratával egy életen át nem kell foglalkozni, mert a képzõdõ kevés, száraz, inkább levált hámpikkelyecskének tûnõ fülzsír a hallójáratból a rágómozgások kapcsán spontán kiürül. Ilyen esetben a fül tisztogatása a legkülönbözõbb, egyébként éppen erre a célra forgalmazott fültisztító pálcikákkal (nem szólva a hajcsatról, gyufapálcikáról és társairól) teljesen felesleges.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...141142143...152