Információk, érdekességek

Új remény az emlőrákos betegeknek

2011. december 02.

emlőNoha az elmúlt évek során a korai felismerésnek és korszerű terápiáknak köszönhetően az emlőrákban elhunyt betegek száma folyamatosan csökkent, addig sajnos az áttétes emlőrák kórjóslata továbbra is rossz. Ezen betegek számára nyújthat megoldást egy forradalmian új molekula, amely a jövőben az áttétes HER2-pozitív emlőrák új terápiás alternatívája lehet.


A megfázás

2011. november 30.

A megfázás (meghűlés, grippe) nem azonos az influenzával, bár néhány tünet hasonló és mindkettőt vírusok okozzák. A megfázásért leggyakrabban a grippe- és az adenovírus a felelős. Az influenzát az influenzavírus különböző törzsei okozzák. A megfázás általában enyhe lefolyású, pár nap alatt gyógyszer nélkül is meggyógyul.

Az influenza magas lázzal, elesettséggel, izomfájással jár. Természetesen ez is lehet enyhe lefolyású. A megfázás tüneteit mindannyian ismerjük, orrfolyás, orrdugulás, prüszkölés, torokfájás, torokkaparás, torokviszketés, torokégés, nehéz nyelés, kötőhártya-gyulladás, köhögés, krákogás, füldugulás, hőemelkedés, láz, izzadás, gyengeség, rossz közérzet, levertség, fáradtság és sorolhatnám tovább a kellemetlenségeket okozó tüneteket. A megfázás leggyakrabban ősz végén, tél elején, tél végén fordul elő, de télen is gyakori.


Ne adjon esélyt a stroke-nak!

2011. november 22.

Rendszertelen szívverés, szédülés, légszomj, szívdobogásérzés. Ez a pitvarfibrillácó. Ha valaki pitvafibrillációban szenved ötször nagyobb az esélye, hogy szélütést kapjon.

Csökkentse kockázatát és élje gondtalanul az életét

A Magyar Kardiológusok Társasága, a Magyar Stroke Társaság, valamint a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság egymással karöltve útjára indítja, a „Ne adjon esélyt a stroke-nak” elnevezésű, társadalmi célú felvilágosító kampányát.


A 6 leggyakoribb szembetegség

2011. november 20.

A megfelelő látásélesség a mai kor embere számára a jó életminőség alapvető feltétele. A járművezetés földön, vízen, levegőben komplex, dinamikus helyzet, mely megfelelő látást feltételez. A közeli munkavégzés, a tanulási folyamat, a számítógép használata ugyancsak igénybe veszi látószervünket, a látópályát és az agyi látóközpontot.


Tüszős mandulagyulladás gyerekeknél

2011. november 18.

Mindenki számára ismerős tünetek közé tartozik a magas láz és a torokfájás. Ezek a tünetek gyakran igen komoly betegséget feltételeznek, amely elsősorban a légutak területét támadja meg.

Az általában 3 éves kortól, gyakrabban iskolások között jelentkező fertőző betegség, a tüszős mandulagyulladás nyállal terjed, és egész évben előfordulhat, időnként halmozottan is. A betegség tüneteiről, a megelőzés és a gyógyítás eszközeiről dr. Ablonczy Mária, a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika fül-orr-gégészeti osztályának főorvosa beszél.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...173174175...239