Információk, érdekességek

Vérvétellel a rák nyomában - Mik a tumormarkerek?

2011. július 27.

Már a múlt század közepén kimutatták, hogy a különböző daganatos sejtek olyan makromolekulákat, úgy nevezett antigéneket tartalmaznak, amelyek az egészséges szövetekben nem, vagy csak nagyon alacsony mennyiségben mutathatók ki, és ezekkel szemben specifikus ellenanyagok termelődnek.

1909-ben az összes halálokok 4%-t adták a rosszindulatú megbetegedésből származóak, ez az 1990 évre 20% fölé emelkedett, és napjainkban megközelíti a 30%-t. A leggyakoribb halálokot okozó cardiovasculáris megbetegedések után a második helyen már a daganatos megbetegedések állnak.


Remény a vesekárosodásban szenvedő cukorbetegeknek

2011. július 22.

Az új, 2-es típusú diabéteszeseknek adható készítmény jelenleg európai törzskönyvezésre vár. Amennyiben az Európai Bizottság elfogadja az Európai Gyógyszerügynökség ajánlását, ez lesz az első DPP-4 gátló, amely beszűkült vese- vagy májműködésű betegek kezelésekor is változatlan dózisban adható.

A legújabb vizsgálatok eredményei szerint az új DPP4 gátló készítmény hatékony vércukorszint szabályozást biztosít a nem célértéken lévő 2-es típusú diabéteszes betegek számára. Az új terápia további előnye, hogy dózismódosítás nélkül adható a betegeknek, függetlenül vese- és májfunkciójuktól.


Mégsem halálos betegség a veszettség?

2011. július 17.

Június közepén egy nyolcéves kaliforniai kislány, Precious Reynolds esetéről számoltak be az amerikai hírcsatornák - ő volt a hatodik ember a világon, aki nem kapott oltást, mégis túlélte a halálos vírusfertőzést.

Néhány további történet pedig arra vezette a kutatókat, hogy a ma általánosan alkalmazott oltás módosításával is kedvező kimenetel érhető el.


Nyáron romlik a visszerek állapota

2011. július 12.

A nagy melegben egyre többen tapasztalják, hogy visszereik erősebben kidagadnak és kellemetlenebb tüneteket is okoznak. Dr. Kósa Éva, az Oxygen Medical angiológusa, érspecialistája a kockázati tényezőkről és a megoldási lehetőségekről beszélt.


Mit csináljak, ha koszorúér-betegségem van?

2011. július 09.

Koszorúér-betegségről, orvosi kifejezéssel ischaemiás szívbetegségről akkor beszélünk, ha a szívizomzat oxigénellátása nem megfelelő. Leggyakoribb oka az érelmeszesedés.

A koszorúéren, mely a szívizom vérellátását végzi, meszes folt (arterioscleroticus plakk) keletkezik. Ezáltal az ér szűkül, kevesebb vér jut el a szívizomhoz. Ez a vérmennyiség nyugalomban még elegendő, azonban fokozott terhelés esetén (pl. lépcsőn járáskor, vagy futáskor) azonban már romlik a szív vérellátása, és ilyenkor jelentkeznek a panaszok.

A koszorúéren a plakk, tehát a meszes folt fokozatosan nő, és mert a felszíne egyenetlen, könnyen megtapadnak rajta a vérlemezkék (trombociták), ezáltal vérrög (trombus) keletkezik. A vérrög végül teljesen elzárja a koszorúeret, a szívizomsejtek nem jutnak oxigénhez, és néhány óra alatt elhalnak – azaz kialakul az infarktus.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...180181182...239