Információk, érdekességek

Veszélyes álmosság: Narkolepszia

2009. augusztus 12.

Látott már olyat, hogy valaki a buszon utazva, vásárlás közben vagy autóvezetéskor elaludt?

 

 

A narkolepszia krónikus neurológiai betegség. Legelõször a XIX sz.-ban diagnosztizálták, de kutatni csak 1970-ben kezdték. Tehát mondhatjuk, hogy még gyerekcipõben jár a tudomány. Tom Gordon, a Flinders Medical Centre team vezetõje szerint autóimmun betegség.


A rejtélyes kóma

2009. augusztus 08.

Sokan meséltek már arról, hogy mit éltek át egy kóma alatt: volt olyan, aki, beszámolt a hosszú, fehér folyosóról, ahonnan nem volt kedve visszajönni.

 

 

Sokan meséltek már arról, hogy mit éltek át egy kóma alatt: volt olyan, aki, beszámolt a hosszú, fehér folyosóról, ahonnan nem volt kedve visszajönni, volt olyan, aki pedig beszélt egy kedves, hívogató idegenrõl, aki szimpátiájával elvarázsolta õt. De mi az igazság?


Mérföldkõ a malária-immunizációban

2009. augusztus 07.

Hamarosan lehetõvé válik oltóanyag kifejlesztése a pusztító betegség ellen.

 

 

Egy uniós finanszírozású kísérlet során beigazolódott, hogy van mód a malária-fertõzés megakadályozására: önkénteseket, akiknek folyamatosan adták a betegség elleni szerek egyikét, a chloroquine-t, a kórokozó parazitával fertõztek meg. Megállapításaik, melyeket a New England Journal of Medicine-ben tettek közzé, s amelyeket a World Pharma News ismertet, azzal a reménnyel kecsegtetnek, hogy hamarosan lehetõvé válik oltóanyag kifejlesztése a pusztító betegség ellen.


Chlamydia gyorsteszt férfiaknak

2009. augusztus 01.

Egy vizeletbõl végezhetõ gyorsteszt 84 százalékban azonosította férfiaknál a chlamydiafertõzést.

 

 

Az 1200 férfi részvételével elvégzett vizsgálatot a British Medical Journal címû szakfolyóiratban kedden megjelent tanulmányban ismerteti Helen Lee, a Cambridge-i Egyetem munkatársa.
"Az új teszt pontos és gyors, így lehetõvé teszi, hogy a férfiaknál a fertõzést ambuláns módon megállapítsák és kezeljék is" - mondta el Lee, az eljárás vezetõ fejlesztõje.


Utazási trombózis: Ön veszélyeztetett?

2009. július 17.

A tartós egy helyben ülés trombózis kialakulásához vezethet.


A téli-nyári idõszakban egyaránt népszerûek az egzotikus nyaralóhelyek, sokan pedig munkájuk miatt utaznak távoli országokba. Az úticél elérését sok esetben akár 10-12 órás, repülõút elõzheti meg. A hosszú ideig egy helyben történõ ülés és a csökkent mozgás hatására, az erre hajlamos egyénekben az alsó végtagok vénáiban vérrög képzõdhet, mely a tüdõbe jutva létfontosságú ereket zárhat el és ezzel egy életveszélyes állapothoz, tüdõembóliához vezethet.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...198199200...239