Információk, érdekességek

Utazási trombózis: Ön veszélyeztetett?

2009. július 17.

A tartós egy helyben ülés trombózis kialakulásához vezethet.


A téli-nyári idõszakban egyaránt népszerûek az egzotikus nyaralóhelyek, sokan pedig munkájuk miatt utaznak távoli országokba. Az úticél elérését sok esetben akár 10-12 órás, repülõút elõzheti meg. A hosszú ideig egy helyben történõ ülés és a csökkent mozgás hatására, az erre hajlamos egyénekben az alsó végtagok vénáiban vérrög képzõdhet, mely a tüdõbe jutva létfontosságú ereket zárhat el és ezzel egy életveszélyes állapothoz, tüdõembóliához vezethet.


Nyári veszélyek leselkednek a cukorbetegekre!

2009. július 16.

A cukorbetegség az egyik legelterjedtebb anyagcsere-betegség, amely a meleg nyári idõszakokban még nagyobb veszélyt jelenthet.


Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a leggyakoribb, 2. típusú diabétesz, társbetegségeivel együtt - amelyek a magas vérnyomás, az emelkedett vérzsír szint, a túlsúly, és a szív- és érrendszeri betegségek - a megfelelõ ellátással  megelõzhetõ vagy  idejében felismerve jól gyógyítható. Szakorvosi segítséggel a diabétesz összes típusának szövõdményei részben megelõzhetõek, részben pedig feltartóztatható a már kialakult szövõdmények progressziója. Dr. Marton Annát, a Budai Egészségközpont diabetológus szakorvosát kérdeztük a betegségrõl és annak nyári kockázatairól.


Parkinson-kór: korai jelek figyelmeztetnek

2009. július 12.

Már a tényleges tünetek elõtt korai jelek utalhatnak a Parkinson- és az Alzheimer-kórra

 

 

Német orvosok szerint már korai jelek utalhatnak a Parkinson- vagy az Alzheimer-kórra, még mielõtt a tényleges tünetek jelentkeznek. Mindenekelõtt ezt a fõ megállapítást tartalmazza a tübingeni egyetemi klinika orvosainak legfrissebb tanulmánya, amelybõl a Die Welt címû napilap hozott nyilvánosságra részleteket. Az orvosok arra a következtetésre jutottak, hogy még mielõtt mindkét betegség esetében jelentkeznének az elsõ észlelhetõ tünetek, az idegsejtek 50-60 százaléka "észrevétlenül és fokozatosan" elhal.


Nanosejtek támadják a rákos sejteket

2009. július 03.

Olcsóbb, kényelmesebb és kevesebb mellékhatással jár az új, Hitech rákterápia. Az idén már tesztelik a betegeken.

 

 

Készek a humán próbák megkezdésére ausztrál kutatók az általuk kifejlesztett rákterápiával, amelyben átalakított baktériumból elõállított nanosejtekkel hatolnak be a rákos sejtbe, majd egy másik nanosejttel szállított kemoterápiás szerrel támadják meg a célpontot - közölte a brit Nature Biotechnology szakfolyóirat hétfõn.


Négy gén hiánya elég, hogy farkasember légy

2009. június 03.

Kínai kutatók megtalálták a farkasember-szindrómáért felelõs genetikai elváltozást.

 

 

Az igen ritka, örökletes hipertrichózis rendkívül látványos elváltozásokkal jár. Az arc szerkezete gyakran megváltozik, az orr lapos, az ajkak és a fülek nagyobbak a normálisnál, a testet pedig minden esetben sûrû, hajszerû szõr borítja. A pekingi genetikusok orvosi adattárakat, az internetet és a médiát is felhasználták, hogy 16 önkéntes DNS-éhez hozzájussanak, s megállapíthassák, milyen mutáció áll a rendellenesség hátterében.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...199200201...239