Információk, érdekességek

Növekszik a cukorbetegség kockázata

2006. február 20.

A becslések szerint az Egyesült Államokban 229 ezerre tehető a cukorbetegséggel küzdő gyermekek száma, és a cukorbetegek egyharmada túlsúlyos. A szakemberek úgy vélik, hogy a cukorbetegségnek és a túlsúlynak a szerencsétlen egybeesése a közeljövőben komolyan próbára teszi majd az ország egészségügyi intézményeit.

Út az infarktusig

2006. február 20.

A megemelkedett testtömegindex az egyik jelentős kockázati tényezője a szívbetegségeknek, az agyvérzésnek, a kettes típusú cukorbetegségnek és egyéb krónikus betegségeknek. Az elsődleges halálozási oknak számító és a világszerte évi 17 millió halálozást okozó szív- és érrendszeri megbetegedések jelentős kiváltó oka a túlsúly és az elhízottság. 

Hátfájás, derékfájás

2006. február 18.

Minden második felnőtt krónikus hát- és derékfájással küzd; a probléma leggyakrabban a negyvenes éveiben járó korosztályt – különösen a nőket – érinti. Oka főként a terhelés és a lazítás ritmusos váltakozásának teljes hiánya és a passzív testtartás, melyhez még a fiatalkorban kialakuló tartáshiba is társul.

Vesét károsít az elhanyagolt prosztata

2006. február 15.

Véres vizelet, visszatérő gyulladások, húgyhólyagkő – a kezeletlen jóindulatú prosztata­megnagyobbodás legjellemzőbb szövődményei.
 

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás első tünetei általában 45 éves kor körül jelentkeznek. A betegség előfordulási gyakorisága az életkorral együtt nő, 80 éves kor körül a férfiak 80–90%-ánál kialakul. Mindezek ellenére a panaszok miatt csak az érintettek 10–20%-a fordul orvoshoz.


A láz

2006. február 02.

Lázat okozhatnak a fertõzések, a biológiai anyagok, a szövetkárosodás, rosszindulatú betegségek, a védõoltások, a gyógyszerek, a hormonális és az anyagcsere-betegségek, valamint ismeretlen vagy nem tisztázott állapotok.

A láz akkor lép fel, amikor különbözõ fertõzõ vagy nem fertõzõ folyamatok kölcsönhatásba lépnek a szervezet védekezõrendszerével. A gyermekkori lázat a legtöbb esetben olyan mikroba okozza, amely azonosítható.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...228229...230