Információk, érdekességek

Vesebetegségek lehetséges gyógymódjai

2007. március 18.

A krónikus veseelégtelenség világszerte, így hazánkban is egyre nagyobb egészségügyi problémát jelent. A betegség kezelhetõ, de teljesen nem gyógyítható. A legjobb megoldás a transzplantáció, azaz a veseátültetés. Idén – ahogy már évek óta – ismét megrendezik a Vese Világnapját, ezzel is felhívják a figyelmet erre a gyakori és veszélyes betegségre. Március 29-én rendezik meg a Vese Világnapját a Nemzetközi Vesetársaság és a Vesealapítványok Nemzetközi Szervezetének kezdeményezésére. A világnap legfõbb célja a figyelemfelkeltésen túl a vesebetegségek megelõzése és korai felismerése. A vese szabályozza a testben lévõ folyadékmennyiséget, a szervezetben található méreganyagok kiválasztását, a salakanyagok eltávolítását, ráadásul számos hormont is létrehoz: a vérnyomást szabályozó renint vagy a csontrendszert támogató D-vitamin egyik formáját is.

A rejtõzködõ kór

2007. március 03.

Amikor nemi úton terjedõ betegségrõl beszélünk, mindenkinek a szifilisz, a kankó vagy a rettegett AIDS jut eszébe. Kevesen gondolnák, hogy a civilizált országok legelterjedtebb nemi betegsége a Chlamydia-fertõzés. 
Meddõség-koraszülés-tüdõgyulladás = Chlamydia


Magyarországon a 17 és 27 éves nõk között a fertõzöttség aránya egyes területeken eléri a harminc százalékot, azaz minden harmadik serdülõ és fiatal nõ fertõzött! A fertõzöttség nem jelent egyben betegséget, mivel a fertõzések 70-80 százaléka tünetmentesen zajlik. Ám ez további veszélyforrást jelent, hiszen a tünetmentes, ám fertõzött úgynevezett hordozók tovább fertõznek anélkül, hogy õk vagy partnerük tudna a betegségrõl.


A nõk munkahelyén több a bacilus

2007. február 17.

Egy nemrégiben napvilágot látott tanulmány szerint a nõk irodájában több a baktérium, mnt a férfiakéban, ugyanakkor a nõi pénztárcák tisztábbak.


A szokatlan témájú kutatást az Arizona Egyetem munkatársai, Sheri Maxwell és Charles Gerba végezték és a Clorox tisztítószereket gyártó vállalat támogatta. A kutatók 54 férfi és 59 nõ irodáját vizsgáltak New York-ban, Los Angeles-ben, San Francisco-ban, Oregon-ban és Washingtonban.


A szakemberek nyolc helyrõl vettek mintát: a telefonról, az asztalról, az egérrõl, a billentyûzetrõl, a felkiáltójel gombról, egy tollról, az asztal fiókjának aljáról és a fiók fogantyújáról. Az eredmény: a nõk irodájában kétszer annyi baktérium van, mint a férfiakéban.


Tökéletesítsük az influenza elleni védelmet!

2007. február 12.

A minden évben megújuló járványt egy influenzavírus, az ugynevezett "myxovírus influenzae" okozza. Mint közismert, a betegség lázzal, a felsõ légutak hurutjával, hát és végtagfájdalommal jár, ráadásul fertõzõ. Az influenza elleni védõoltást minden évben meg kell újítani?
 

Az adott évben járványt okozó influenzavírus variánssal szemben ugyanis a már egyszer fertõzésen átesett, vagy védõoltást kapott személy ellenállóvá válik és így ez a variáns többé nem képes újrafertõzni a szervezetét. Ekkor a vírus mutál, azaz megváltozik és az újabb variánsát már sem a védõoltás, sem pedig a régivel már egyszer fertõzött ember immunrendszere nem képes felismerni. Így újra védekezésképtelenné válhatunk.


Vessünk véget a köhögésnek!

2007. február 09.

A köhögés nem betegség, hanem a megfázás kellemetlen tünete. Az õszi és téli alacsony hõmérséklet jelentõsen megnöveli a fertõzésveszélyt. Ebben az idõszakban, amikor az emberek gyakran tüsszentenek és köhögnek, majd a vírusokkal teli kezeikkel kezet ráznak, könnyen elkapható a megfázás és az azzal járó köhögés. 


És ez most ismét mindenkit érinthet. Az õszi és téli alacsony hõmérséklet jelentõsen megnöveli a fertõzésveszélyt. Ebben az idõszakban, amikor az emberek gyakran tüsszentenek és köhögnek, majd a vírusokkal teli kezeikkel kezet ráznak, könnyen elkapható a megfázás és az azzal járó köhögés. Természetesen a köhögés mögött más okozók is megbújhatnak. Egyik ismert jelenség például a "dohányzóköhögés", amivel a hörgõk a füst ellen próbálnak védekezni. A gyógyszerek - mint az ACE-gátlók - is kiválthatnak köhögést. Nem mindig lehet az okokat egyértelmûen megállapítani. Ezért egy dolog számít: Ha a köhögés két hétnél tovább tart, mindenképpen fel kell keresni egy orvost, hogy a súlyosabb légzõszervi megbetegedéseket kizárhassuk.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...228229230...246