Információk, érdekességek

Gyakorlatilag gyógyíthatatlan, pusztító baktérium közelít!

2006. szeptember 10.

A tuberkulózis (TBC) egy gyakorlatilag gyógyíthatatlan baktériuma terjed a világban - figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet. A baktérium elsõsorban az Egyesült Államokban, Afrikában és Európa keleti részén (közte a Balkánon) támad. A védekezés majdnem lehetetlen, ráadásul rendkívül költséges.
 
"Gyakorlatilag gyógyíthatatlan" - minõsítették a tuberkulózis (TBC) új baktériumát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakemberei a dél-afrikai Johannesburgban rendezett konferencián.

A TBC jelenleg évente 1,7 millió ember halálát okozza, ám szakemberek aggasztónak tartják, hogy megjelent egy olyan változata, amely ellenáll az ismert gyógyszereknek.


Fogínyvérzés

2006. augusztus 31.

A fogínyvérzés elsõ és legkézenfekvõbb bizonyítéka az, ha a fogkrém fogmosáskor vörösesen elszínezõdik, illetve ha a keményebb ételek fogyasztásakor az étel a harapás szélén lesz vöröses árnyalatú. Az íny ilyenkor kivörösödik, és sokszor meg is duzzad, minden mechanikai ingerre vérezni kezd, ez gyakran fájdalommal is jár. 

 

A kellemetlen jelenség mögött leggyakrabban az ínygyulladás (gingivitis) áll. A gyulladást elsõsorban az ún. plakk váltja ki, amely ételmaradékokból és baktériumokból áll, és szorosan tapad a fog felületére. Minél több a lerakódott plakk, az ínyszövet annál jobban fellazul a fog környékén.


Nyári torokfájás? Gyakori probléma!

2006. augusztus 30.

Elsõ hallásra meglepõnek tûnhet, de a nyári torokfájás viszonylag gyakori betegség. Egy átlagos nyár során körülbelül félmillió esetben kérnek honfitársaink torokfájás elleni patikaszereket a magyar gyógyszertárakban. 
 

Míg télen a hideg levegõ belégzése, illetve a zárt helyiségben felszaporodó kórokozók okoznak gondot, nyáron a veszélyt a jeges üdítõk, a fagylalt és a légkondicionálás jelentik. Az erõsen szénsavas ásványvizeknek lokális nyálkahártyát izgató hatásuk is van. A változékony idõjárás kedvez a torokfájások többségét okozó légúti vírusok szaporodásának.


Alattomos kövecskék

2006. augusztus 26.

Akinek volt már életében vesegörcse - amelyet a vesében képződött kövecskék váltanak ki – ki, fájdalmat, amit átélt, nem felejti el soha. A vese üregrendszerében, vagy a vesevezetékben ülő kő elsősorban az ezeket bélelő nyálkahártyán okoz elváltozásokat. Az itt létrejövő sérülések nagyon változatosak lehetnek.
A sérülések mértéke, jellege attól függ, hol helyezkedik el a kő, mekkora, milyen az alakja, milyen a felülete (sima, durva, tüskés), vándorol-e vagy egy helyben marad, és hogy kíséri-e gyulladás.


A vesekő a vesemedencében, húgyutakban vagy a húgyhólyagban kikristályosodó só. A kövek gyakran kalciumoxalát, húgysav (karbamid) vagy calciumfoszfát alapúak, vízben nem oldható vegyületek. A húgyúti betegségek között - az előfordulási gyakoriságot tekintve - a vesekövességet csak a húgyúti fertőzések előzik meg. A vesekövesség előfordulásuk férfiaknál négyszer gyakoribb, mint nőknél. Először általában a harmincadik, negyvenedik életév jelentkezik.


Sérvpanaszok

2006. augusztus 25.

A sérvpanaszok, amelyek alatt minden külső lágysérv, tehát a leggyakrabban előforduló lágyék-, továbbá a here-, comb-, köldök- és hasfalsérvek értendők, folyamatosan növekednek. 

 

Ezt a lágyékrégió (hasi és köldöksérvek esetén a hasfalrégió) anatómiailag meghatározott gyengesége mellett a részben örökletes, részben szerzett, előrehaladott általános kötőszövet- és izomgyengeség okozza. Ez utóbbi valószínűleg a "civilizáció" és a gépesítés következménye, amely legtöbb esetben természetellenes életmóddal párosul és degenerációs ismertetőjegyként is felfogható.

 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...229230231...242