Információk, érdekességek

Keveset alszanak az emberek

2006. július 17.

Az emberek kevesebbet alszanak, mint kellene, és kevesebbet annál, mint azt ők maguk hiszik - állapította meg a Chicagói Egyetem egyik tanulmánya.

 

Az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban közölt elemzés szerint a nők kevesebbet alszanak, mint a férfiak, az pedig mindkét nemre vonatkozik, hogy a napi alvásidő tartama évtizedek óta csökken, márpedig ez árt az egészségnek. A felmérésben részt vevő alanyok átlagosan naponta hét és fél órát töltenek ágyban, ám a karjukra rögzített mozgásjelző készülék, az úgynevezett aktigráf adatai szerint ebből az időből is ténylegesen csak 6,1 órát alszanak.


Sikeres gyorsteszt a lisztérzékenység kimutatására

2006. július 16.

Otthon is használható gyorstesztet fejlesztettek ki a lisztérzékenység (coeliakia) kimutatására nemrégiben magyar és finn orvosok.

 

A köznyelvben csak lisztérzékenységnek nevezett coeliakia a népesség egy százalékát sújtja, vagyis száz emberből egy képtelen arra, hogy a búzában, árpában, rozsban, illetve az ezeket tartalmazó ételekben, így például a sörben is megtalálható glutén nevű fehérjét feldolgozza. Kezelése egy életen tartó megfelelő diétát jelent, amit kizárólag szakorvos állíthat be.


A páratartalom befolyásolja a szívrohamok alakulását

2006. július 16.

A Nemzeti Meteorológiai Társaság napi jelentéseire alapozva a görög Hyppokration Kórház kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a levegő relatív páratartalma és a halálos kimenetelű szívrohamok előfordulása között szoros kapcsolat lehet. Megfigyeléseik eredményét a British Medical Journal c. orvostudományi lap internetes kiadásában tették közzé.

Számítástechnika és meteorológia

2006. július 13.

Időjárás mindig van, ezért mindig lehet róla beszélni, hol hideg van, hol meleg van, hol sok a csapadék, hol kevés, és ráadásul az átlagidőjárás az olyan, mint az átlagember, nem létezik - mindig rendkívüli az időjárás.

 

A Meteorológiai Intézet kapott egy szuperszámítógépet, meg egy még szuperebb szuperszámítógépet, mert már volt egy. Tudjuk, hogy a meteorológusok használják a legnagyobb számítógépeket, de hát mire jó ez az egész? Egyre jobbak az időjárás-jelentések, és nem lehet arra számítani, hogy úgy sem jön be az, amit mondanak, de azért mégis nagyon sok hibával megy az előrejelzés. Sallai Márta, az előrejelzőknek a vezetője válaszolt ezekre a kérdésekre.


Vágás nélkül

2006. július 11.

Lágyéksérv esetén elfogadott orvosi gyakorlat az operáció, ami nem mindenkinek és nem minden esetben jelent megoldást.

 

Létezik a sérvpanaszoknak egy természetes, műtét nélküli kezelése konzervatív-ortopédiai úton, amelyet ha tökéletesen hajtanak végre, gyakorlatilag teljesen kockázatmentes. A gyógyulási eredmény annál jobb és biztosabb, minél korábban felismerik és kezeltetik a sérvet.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...444445446...455