Információk, érdekességek

Mutasd koszorúereidet – megmondom iskolázottságodat

2006. augusztus 28.

A társadalom jobbmódú – ez gyakran magasabb iskolai végzettséget is jelentő – rétegeiben ritkábban fordulnak elő szív- és érbetegségek.
Ebben lehetne szerepe annak is, hogy a betegség – például az anginás panaszok – megjelenése után a jobb társadalmi helyzetben lévők könnyebben jutnak el orvoshoz, és jobb egészségügyi ellátást is kapnak.

Szezonnyitó oltási mi micsoda

2006. augusztus 24.

Míg az USA-ban a krónikus betegek 60 %-a védekezik vakcinával, itthon legfeljebb 20% kér oltásos védelmet.


Influenzától a pneumococcusig


Október eleje óta halmozódnak a légúti betegségek, amelyeket leggyakrabban vírusok (rhinovírus, parainfluenza, RS, adenovírusok) okoznak, de még nem az influenza vírusa! A szezonra jellemző betegségek kortól függetlenül kellemetlen torokfájással kezdődnek, a nyaki nyirokcsomók megduzzadnak, majd rekedtség és köhögés váltja fel a kezdeti tüneteket. A láz nem jellemző, az orrdugulás is egy-két napig tart. A lábadozási szakban a száraz köhögés hurutos váltja. Jó tudni, hogy lassabb a gyógyulás idős korban, dohányosoknál, vagy azok esetében, akik zárt légtérben, pl. légkondicionált helyen dolgoznak. A kórokozóknak számtalan fajtájuk van, emiatt a fertőzés átvészelése nem idéz elő tartós védettséget.


Feketén-fehéren a zöld könyvről

2006. augusztus 20.

Az MTA doktora szerint a zöld könyv olyan, mintha egy biztosítótársaság írta volna.


A kiinduló tézis, hogy a magyar egészségügyi ellátórendszer egyenetlenségei miatt alacsonyabb a születéskor várható átlagos élettartam, alapvetően rossz – írja cikkében dr. Ember István intézetvezető egyetemi tanár, az MTA doktora. A nemzetközileg elfogadott modellek szerint az egészségünket meghatározó tényezők körülbelül 80-90 százaléka az egészségügyön kívüli: életmód, táplálkozás,környezet (50 százalék), genetikai faktorok (25-30 százalék), egyéb körülmények (10-15 százalék) Az egészségügyi ellátórendszer részesedése átlagosan 11 százalék.


Bagóleső

2006. augusztus 18.

Rám is igaz a mondás: a dohányzásról leszokni a legkönnyebb dolog a világon, nekem már tizenötször sikerült. E dilemmával szembekerül a honi felnőtt (?) lakosság egyharmada is, ha jó munkahelyen kíván elhelyezkedni, dolgozni. A minap az EU esélyegyenlőségi biztosa bedobta az égő csikket a nagypolitika hamutartójába. Úgy foglalt állást, hogy nem kifogásolható, ergo nem hátrányos megkülönböztetés az, ha egy álláshirdetés úgy szól: dohányosok kíméljenek. Azóta pontosítottak, mondván: Vladimír Spidla biztos szavait félreértelmezték, a bizottság valójában nem támogatja a dohányosok hátrányos megkülönböztetését.

Géntesztek segíthetik a tüdő- és mellrák kezeléseket

2006. augusztus 11.

Amerikában olyan génszkennelő tesztet fejlesztettek ki, mely előre vetítheti, mely tüdőrákos betegek profitálhatnak a kemoterápiából, egy másik kutatásban pedig a géntesztek hatékonyságát vizsgálták a mellrákos megbetegedések esetén.

 

Amerikai kutatók olyan tesztet fejlesztettek ki, mely előrevetíti, hogy a tüdőrákos beteg profitálhat-e a kemoterápiából. A gének szkennelésével a kutatók képesek voltak azonosítani azon agresszív ráktípusokat, melyek leginkább hajlamosak a kiújulásra. Ez azt jelenti, hogy a rizikócsoportba tartozó egyéneknek kemoterápiát és műtétet is fel lehet ajánlani. Brit kutatók szerint az eredmények segíthetnek a személyre szabott kezelések kifejlesztésében.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...444445446...457