Információk, érdekességek

Fenyõfa-kéreggel megmenthetõ a fekélyes láb?

2006. szeptember 21.

A szakértõk szerint minden hatodik cukorbeteg elveszíti a lábát a betegség következményeként kialakuló alsó végtagi fekélyesedés miatt. Úgy tûnik azonban, hogy a tengerparti fenyõ kérgének kivonatából készült gyógyszerrel megállítható a folyamat.

 

A Dr. Gianni Belcaro vezette kutatócsoport az olasz Chieti-Pescara Egyetem egyik klinikáján végzett kutatásokat 30 diabéteszes beteg részvételével, akiknél mind megfigyelhetõ volt a láb kifekélyesedése. A betegeket négy csoportra osztották aszerint, hogy szájon át vagy helyi kezelés (kenõcs) formájában kapták-e a fenyõkéreg kivonatot tartalmazó gyógyszert. A hat hétig tartó kezelések során az összes beteg fekélyét naponta fertõtlenítették. Az elsõ csoportban (tabletta + kenõcs) a kezelés hatására a fekélyek kiterjedése 74,4%-kal, a másodikban (csak kenõcs) 41,3%-kal, a harmadikban (csak tabletta) 33%-kal és a negyedikben (csak fertõtlenítés) 22%-kal csökkent. A vegyes módon kezelt betegek 89 százalékánál a fekélyek teljesen elmúltak.


Elkeserítõ betegség: A páciens még családtagjainak arcát sem képes felismerni

2006. szeptember 20.

A prozopagnozia néven ismert ritka betegség lényege, hogy a beteg nem ismeri fel azoknak az arcát, akikkel egyébként gyakran találkozik. Egy német kutatócsoport szerint a furcsa betegség egyik formáját egy gén hibás mûködése okozza.

 

A különös betegség alighanem nagyon megkeseríti az ember életét. A páciens nem képes felismerni sokszor még a legközelebbi családtagok arcát sem, kénytelen más ismertetõjegyekre, pl. hangra, hajszínre vagy éppen az öltözködési szokásokra támaszkodni. Az érzékelési zavar a tévéképernyõre is érvényes, azaz egy ilyen beteg képtelen például egy filmet végignézni. A kellemetlenségeket úgy próbálják meg elkerülni, hogy általában kész kifogásokkal rendelkeznek, miért nem ismernek fel valakit (pl. új szemüvegre van szükségem). Enyhébb formában sokakat érinthet ez a baj, kiváltó okát idáig még nem tudták meghatározni, de az már ismert, hogy a jelenség kialakulhat szerzett formában, például agyi sérülés vagy gutaütés után, de elõfordulhat különösebb ok nélkül, veleszületetten is.


A vesebetegség rontja a szívbetegek állapotát

2006. szeptember 20.

A komoly szívritmus zavarokban szenvedõ betegekbe újabban olyan pacemakert ültetnek, amely hirtelen szívleállás esetén akár áramütést is ad, kvázi defibrillátorként mûködik. Az amerikai Northwestern Orvostudományi Egyetem kutatói szerint azonban hiába a beültetés: ha párhuzamosan vesebetegség is kialakul, nagyban lerövidül a szívbetegek hátralévõ élete.


A kutatók 585 beteget vontak be vizsgálataikba, akik mind szívritmus-szabályozó beültetésére vártak. A betegek egy részénél a szívbaj mellett súlyos (végstádiumú) vesebetegséget is diagnosztizáltak.


Pharmanova díj a gyógyszerészképzésért

2006. szeptember 17.

A PHARMANOVA Zrt., a 107 gyógyszertárban tulajdoni részesedéssel rendelkezõ gyógyszertári befektetõ megalapította a PHARMANOVA DÍJ-at, amellyel a magyarországi gyógyszerészoktatásban vállal támogató szerepet. A vállalat szerint a hallgatókat jobban fel kell készíteni az életben rájuk váró piaci feladatokra és kihívásokra.

 

A PHARMANOVA Zrt. kezdeményezésének célja a gyógyszerész képzés segítése, annak támogatása, hogy a hallgatók ne csak kiváló farmakológiai, hanem cégvezetési, marketing, üzletviteli, pénzügyi, gazdasági ismeretekkel is rendelkezzenek; ezzel is jobban felkészítve õket arra, milyen feladatokkal találják szemben magukat a piaci versenyben. Bár a patikaliberalizációval kapcsolatban egyaránt találunk támogatókat és ellenzõket, egy biztos, hogy ez jelenti a változás irányát, a jövõt, ezért erre fel kell készülni miközben szem elõtt tartjuk, hogy a patikusok legfõbb feladata a lakosság gyógyszerellátásának biztosítása és az egészségmegõrzés szolgálata. Ezt a gyakorlatot látjuk az Európai Unió több országában is, az irányvonal harmóniában van az EU szabályozásával.


Drasztikusan nõ az alsó-végtagi amutációk száma

2006. szeptember 16.

Megdöbbentõ adatokat hozott nyilvánosságra az Amerikai Egyesült Államok egészségügyi statisztikai hivatala, a Centers for Disease Control (CDC). Vizsgálataik szerint az elmúlt közel 25 évben a lábamputációk száma az országban mintegy 230 százalékkal növekedett.

 

Az intézet adatai szerint 1980-ban 33 ezer, míg 2003-ban 75 ezer amputációt végeztek. Sokan úgy gondolják, hogy az alsó végtag csonkolására elsõsorban balesetek miatt van szükség, de ez éppen fordítva van: az esetek kilencven százalékában nem traumás sérülés, hanem fertõzés vagy keringési elégtelenség miatt van szükség a beavatkozásra, ezeknek a betegségeknek a hátterében pedig igen gyakran a cukorbetegség húzódik meg.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...445446447...460