Információk, érdekességek

Géntesztek segíthetik a tüdő- és mellrák kezeléseket

2006. augusztus 11.

Amerikában olyan génszkennelő tesztet fejlesztettek ki, mely előre vetítheti, mely tüdőrákos betegek profitálhatnak a kemoterápiából, egy másik kutatásban pedig a géntesztek hatékonyságát vizsgálták a mellrákos megbetegedések esetén.

 

Amerikai kutatók olyan tesztet fejlesztettek ki, mely előrevetíti, hogy a tüdőrákos beteg profitálhat-e a kemoterápiából. A gének szkennelésével a kutatók képesek voltak azonosítani azon agresszív ráktípusokat, melyek leginkább hajlamosak a kiújulásra. Ez azt jelenti, hogy a rizikócsoportba tartozó egyéneknek kemoterápiát és műtétet is fel lehet ajánlani. Brit kutatók szerint az eredmények segíthetnek a személyre szabott kezelések kifejlesztésében.


A betegségek megelőzése a leghatékonyabb egészségügyi beruházás

2006. augusztus 11.

A felmérések szerint az anyagiakat tekintve legnagyobb hasznot hozó 3 megelőzési eljárásnak a magas szív- és érrendszeri kockázattal bíró felnőttek mindennapos Aspirin-szedése, a gyermekkori védőoltások és a dohányzásról való leszoktatás bizonyultak.

 

A vérnyomásmérés, a vastag- és végbélrákszűrés és az alkoholfogyasztási szokások tesztelése azok közé a megelőzési módszerek közé tartoznak, amelyek a leghatékonyabb megtérülését biztosítják az egészségügyre fordított kiadásoknak.


Láthatatlan energia

2006. augusztus 08.

A homeopátia olyan gyógyítási rendszer, amelynek célja a szenvedés enyhítése, a különféle bántalmak orvoslása – mondta Samuel Hahnemann német orvos és gyógyszerész, a modern homeopátia megteremtője.

 

Ha az emberi test védekező rendszerébe hiba csúszik, a szervezet különböző tünetekkel jelzi ezt. A homeopátia, a főként növényi alapanyagokat alkalmazó módszer a legyengült szervezet reakcióinak felerősítésével mozgósítja a szervezet saját gyógyító mechanizmusát – az önmagát gyógyítja –, és egyben stimulálja az immunrendszert is. Nagy előnye, hogy nemcsak felnőtteknél, hanem gyerekeknél és csecsemőknél is alkalmazható. (Újabban már állatorvosok is alkalmazzák.) A hagyományos orvoslás kiegészítéseként alkalmazható rendszer egyre jobban terjed.


Felgyorsított gyógyszerkutatás

2006. július 25.

A kísérleti gyógyszerek hatásait gyorsabban és kevesebb számú betegen lehet vizsgálni. Az angol-svéd AstraZeneca gyógyszercég újfajta vezetési módszereket vezet be, amelyekkel legalább két évvel lerövidíthető az új gyógyszerek fejlesztésére fordított idő s csökkenthetők a költségek is.


A stratégia a gyógyszeripar azon erőfeszítéseit tükrözi, hogy már meglévő orvosságaik szabadalmának lejárta előtt növeljék értékesítésüket, illetve féken tartsák az új gyógyszerek kutatásának és fejlesztésének növekvő költségeit.


Fehérje kristályok az újfajta gyógymódért

2006. július 23.

Egy brit tudóscsoport olyan újfajta technikát fejlesztett ki, melynek segítségével kristályosítani lehet a fehérjéket. A kutatók remélik, hogy ennek segítségével a gyógyszerek új generációja születhet meg.

 

A proteinek a test munkásai, ezért elengedhetetlen, hogy ismert legyen szerkezeti felépítésük és szerepük.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...445446447...457