Információk, érdekességek

Új remény a cukorbeteg látássérültek számára

2006. szeptember 14.

A cukorbetegség egyik leggyakoribb szövõdménye a látásromlás, amelynek fõ oka a retina károsodása. A teljes vakságot a szemorvosok sokszor úgy oldják meg, hogy eltávolítják a szem üvegtestét, amely azonban nem megfelelõ utókezelés során akár tovább ronthatja az állapotot.


Az üvegtest a szemben a szemlencse mögött található, lényegében egy víztisztaságú kocsonyás gömb. Legfontosabb szerepe, hogy fenntartsa a szemgolyó alakját, miközben természetesen átengedi a fényt a retinához. A retina cukorbetegségbõl kifolyólag történt elváltozása során az üvegtest eresedhet, tovább rontva a látást, ezért a diabéteszes vakság megelõzésére végzett mûtétek során az üvegtest gyakran eltávolítják. A támaszték hiányában azonban az eresedés folyamata könnyen ráterjedhet a szem elsõ részére, további problémákat okozva.


Génmódosított egerek a gyulladásos betegségek ellen

2006. szeptember 12.

Elképzelhetõ, hogy teljesen új utakat nyit meg a gyulladásos betegségek kezelésében a Bostoni Egyetem legújabb fejlesztése. A kutatók olyan génmódosított egereket állítottak elõ, amelyekbõl egy olyan DNS-szakasz hiányzik, amely a gyulladás szabályozásáért felelõs.

 

A különbözõ gyulladásos (és autoimmun) betegségek, mint pl. a Crohn betegség vagy a rheumatoid arthritis (ízületi gyulladás) kórélettanában az ún. TNF-alfa molekula játszik szerepet, amelyet egy másik vegyület, az NF-kB szabályoz. A fenti betegségekben használt legismertebb gyógyszerek hatóanyagai (infliximab, adalimumab etanercept) ebbe a mechanizmusba szólnak bele a TNF-alfa szintjének csökkentésén keresztül.


Kiköphetetlen gyógyszer a pszichiátriában

2006. szeptember 10.

Mentolos szájízesítõ pasztillához hasonló, mégis fordulatot hozhat a skizofrén betegek terápiájában.
Az ötvenes évek gyógyszerfejlesztésének köszönhetõen megjelent elsõ generációs antipszichotikumok lehetõvé tették, hogy a skizofrén betegeket a „tébolydák" helyett akár otthonukban is kezelni lehessen, kézben tartva a téves eszmés, hallucinációs tüneteiket, mégis, a betegség gyógyszeres terápiájában a több fronton ható, kevesebb mellékhatással járó második generációs gyógyszerek hoztak valódi megoldást.


Csakhogy a betegség természetébõl adódóan a gyógyszer bevétele számtalan akadályba ütközhet: sok beteg téves eszmét kapcsol a tablettához és szándékos mérgezéstõl tartva elutasítja azt, illetve a skizofrénekre jellemzõen hiányzó betegségbelátás miatt úgy véli, nincs is szüksége rá. A szakorvosi tapasztalatok szerint a betegek egy népes csoportja nem ennyire elutasító, egyszerûen csak állapotából fakadóan képtelen arra, hogy rendszeresen szedje gyógyszerét, s ha néha-néha beveszi is, kiköpi.


Új tudományos elmélet a migrénrõl

2006. szeptember 06.

A fejfájáskutató amerikai tudósok szerint teljesen téves lehet minden, amit eddig tudtunk, illetve ténynek fogadtunk el a migrénrõl.


Legújabb vizsgálati eredményeik alapján úgy vélik, egyedül annyit lehet egyértelmûen állítani, hogy a migrén az emberiséget érintõ - nem halálos kimenetelû - csapások egyike. Az is kérdéses azonban, megfelelõen értelmezték-e eddig a migrén hátterét, vagy azt, hogy egyes szervek mûködési zavara, vagy bizonyos étrendi hibák mennyiben felelnek a görcsös fejfájás kialakulásáért. Az viszont örvendetes tény, hogy a klasszikus migrénesek mintegy fele számára léteznek hatásos korszerû gyógyszerek - olvasható a New York Times egészségügyi mellékletében.


Mutasd koszorúereidet – megmondom iskolázottságodat

2006. augusztus 28.

A társadalom jobbmódú – ez gyakran magasabb iskolai végzettséget is jelentő – rétegeiben ritkábban fordulnak elő szív- és érbetegségek.
Ebben lehetne szerepe annak is, hogy a betegség – például az anginás panaszok – megjelenése után a jobb társadalmi helyzetben lévők könnyebben jutnak el orvoshoz, és jobb egészségügyi ellátást is kapnak.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...446447448...460