Információk, érdekességek

Táplálkozási tévhitek

2006. január 04.

Zöldséges tálAz élelmiszerüzletek bõséges választéka, a vonzó csomagolások azt az illúziót keltik, hogy amit leveszünk a polcról, az sohasem árthat. Valaki csak engedélyezte, ellenõrizte, sõt folyamatosan ellenõrzi is Magyarországon a teljes bolti választékot. Ez az elsõ tévhit. Uniós csatlakozásunk óta ugyanis a magyar élelmiszer-ellenõrzés csak azt vizsgál(hat)ja, ami idehaza készül. Azokat viszont nem, amelyek az Európai Unió többi 24 tagállamából érkeznek hozzánk. Az uniós elv ugyanis az, hogy minden ország csak azért az élelmiszerért felelõs, amit saját területén gyártottak, vagy rajta keresztül jutott be az unióba.

A mák

2006. január 02.

A görögök és a rómaiak mézzel keverve fogyasztották a mákot.
A mák zöld termésének megvágása után képzõdõ tejnedve, az ópium több mint két tucat alkaalkoidot tartalmaz.
A magyar A magyar nyelvben sokféle szókép kapcsolódik a mákhoz: a mákszem például a kicsinység mértéke, a rosszcsont gyerekeket pedig "mákvirágnak" hívják.

Könnyû karácsony

2005. december 30.

A karácsony a családról, a szeretetrõl és mindezekkel együtt a több fogásos nagy lakomákról is szól. A rokonok, barátok körében megült ünnep velejárója a tyúkhúsleves, a kiadós fõétel, a deszszert, és a nagymama bejglije is. Nem könnyû, és valójában felesleges is megtagadni a közös evés örömeit – tartja a dietetikus. Fekete Krisztina szerint nincs semmi fenyegetõ a karácsonyi traktában; ha gondosan összeállított az ünnepi menü, ha a mennyiség helyett a minõség kerül elõtérbe, no meg sikerül elkerülni a túlzásokat, még szigorú szabályokra vagy komoly diétára sincs szükség.

Manipulatív illatok

2005. december 30.

Holland kutatók azt vizsgálták, hogyan lehet az embereket illatok segítségével befolyásolni. Az eredmény meglepõ - különösen a tisztítószerek esetében.


Az étteremtulajdonosok figyelmébe: ha a vendég citromillatú tisztítószer illatát érzi az étteremben, az az érzése támad, hogy a hely tisztább az átlagosnál. Erre jutottak legalábbis holland kutatók, akik a Psychological Science címû szaklapban publikálták eredményeiket.


Közgyógyellátás: késik a reform

2005. december 29.

Csak júliustól választhat majd a több százezer közgyógyellátott, hogy miként szeretne térítésmentesen gyógyszerekhez jutni. Aki az új rendszer mellett dönt, betegsége alapján egyéni havi kerettel gazdálkodhat, amit térítésmentesen vásárolhat majd le a patikákban.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...144145146...163