Információk, érdekességek

Hormonális probléma is okozhatja, ha túlsúlyos a gyerek

2015. augusztus 14.

Hormonális probléma is okozhatja, ha túlsúlyos a gyerekA testsúly mind a felnőtteknél, mind a gyermekeknél igen kényes téma, hiszen nagy befolyással van az ember egészségére, életkilátására és önbecsülésére. Természetesen azt, hogy valaki túlsúlyos vagy vékony, a genetika, és mellette a mozgás és a táplálkozás befolyásolja. Abban az esetben ha a gyerek minden igyekezet mellet sem tud lefogyni, akkor az bizony hormonális zavarokra is utalhat. A témában dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusát kérdeztük.

Sajnos tény, hogy hazánkban minden 5. gyerek elhízott. Ez pedig nem csupán a kirekesztés miatt lehet nagy probléma – bár ez sem elhanyagolható -, de a túlsúly olyan betegségekre tesz hajlamossá, mint a magas vérnyomás, a szív-és érrendszeri problémák, az asztma, az alvási apnoe, a depresszió, vagy a 2-es típusú cukorbetegség.

Hormonális okok

Amennyiben a gyerek rendszeresen mozog, valamint egészségesen étkezik, és ennek ellenére jelentősebb súlyfeleslege van, akkor mindenképpen érdemes utánajárni, mi állhat a háttérben. Sokan sajnos csak legyintenek rá, és „majd csak kinövi” alapon nem foglalkoznak a gonddal, de ez a legtöbbször nem így működik.


Ezért jó, ha szoptatunk

2015. augusztus 13.

szoptatunkA Szoptatás világhét alkalmából összeszedtük,miért jó a szoptatás és az anyatej a babának és milyen egészségügyi és pszichés előnyei vannak a mamára nézve a szoptatásnak. 

Amit újra és újra hangsúlyoznunk kell

A szoptatás életeket menthet meg! A szegény országokban jelentősen emeli a csecsemőhalandóságot a korán bevezetett mesterséges táplálás, ám a tápszer adása sem mindig kedvező hatású, hátrányairól még a jól kiépült egészségügyi ellátással rendelkező, gazdag országokban sem feledkezhetünk el. A korán bevezetett mesterséges táplálékok betegségeket okozhatnak, illetve gyakoribbá teszik bizonyos betegségek előfordulását, így növelik a költséges kezelések arányát. Minden országban elsőbbséget kellene élveznie annak a népegészségügyi célnak, hogy megvalósítsák a 2002-es WHO/UNICEF: A Csecsemő és Kisgyermek-táplálás Globális Stratégiáját. A tudományos bizonyítékokon alapuló Stratégiát 2002-ben fogadták el, lényege, hogy a megfelelő újszülött-, csecsemőkori és kisgyermekkori táplálás


A felhőtlen táborozás titka

2015. augusztus 11.

Még előttünk áll az augusztus és ezzel együtt a táborozás lehetősége. Vannak gyerekek, akik ezt fenyegetőnek tartják. De miért? 

Abból érdemes kiindulni, hogy a gyerek számára minden új helyzet, legyen az iskolakezdés vagy egy ismeretlen, váratlan szituáció fokozott feszültséggel jár. Ez így van rendjén, hiszen mi felnőttek is hasonlóképpen érzünk, amikor munkahelyet váltunk vagy egy ismeretlen emberrel megismerkedünk. A probléma akkor kezdődik, ha a gyermek nem tudja oldani a belső rossz érzéseit és mindez kihat a mindennapokra. Egy idő után a fokozott tehetetlenség érzése és a bizonytalanság hatására a gyerekben szorongás fog kialakulni. Ha szorong a gyerek, akkor ott már lépni kell, a szülő feladata, hogy felismerje és kezelje. Pszichológiai értelemben a táborozás önmagában nem félelmetes, de mégis minden gyerek így éli meg. Nem véletlenül mondom, hogy minden gyermek, még az is meg tud torpanni, aki látszólag bátor, nagyszájú, öntudatos.

Amikor a gyermek “kilép” otthonról, eltávolodik az anyától napokra, fel tud erősíteni minden gyermekben szorongató fantáziákat. Lássuk, hogy egy táborozás nem pár nap, általában egy hetes távollétet jelentenek. A jelenség nem más, mint szeparáció, azaz eltávolodás. Szélsőséges értelemben elhagyás érzete jelenhet meg. A gyermek biztonságérzetén múlik, hogy a fent említett szeparáció milyen mértékű félelmet vagy szorongást fog kiváltani. Ez annyit jelent, hogy az anya-gyerek kapcsolat minősége dönti el, hogy a táborban a gyermek milyen érzelmi reakciót fog mutatni.


A vizek rejtik a legtöbb veszélyforrást a táborozás alatt

2015. augusztus 08.

A szünidőző gyerekeket a hazai táborok óriási kínálattal várják, a szülők választhatnak többek között sportos, művészeti, nyelvi, életmód fókuszú táborok között, vannak ottalvósak és napközisek is. A szülő legnagyobb aggodalma ilyenkor, hogy rendesen eszik-e majd a gyerek, megfelelően vigyáznak-e rá? Nem is beszélve a biztonságról, nagyon fontos ugyanis, hogy ne fázzon meg, ne égjen le a napon, ne érje semmilyen sérülés, baleset. Kedves anyukák és apukák! Íme, néhány hasznos tanács!

A www.taborfigyelo.hu adatai szerint az iskolai szünidőben, főként nyáron, ugrásszerűen megemelkedik a gyermekkori balesetek száma. Természetesen ez szülői, nevelői felügyelet mellett is előfordul, de többnyire a baráti társaságban való játszadozás a balesetek fő forrása. Legyünk sokat a szabadban, játszótereken, erdőkben, vizek mellett, de gondoljuk végig, hogy hol, milyen veszélyek leselkedhetnek gyermekeinkre, s még időben hívjuk fel ezekre a figyelmüket. A megyéket és a városokat tekintve a legkedveltebb úti cél Budapest, Balaton, illetve Pest és Bács-Kiskun megye. Az alsó korhatár általában 6 év.


Így vigyázzunk a méhünk egészségére

2015. július 27.

méhünk egészségéreA meddőség egyre több fiatal nőt érint, melynek hátterében több ok is állhat. Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa a „hideg méh” néven ismert elváltozásra hívja fel a figyelmet. 
A pszichés eredetű, vagy orvosi nevén funkcionális meddőséggel kapcsolatban általában kétféle vélemény olvasható a szakirodalomban: sokan az áltudomány témakörébe sorolják, így az egész problémakörrel nem is kívánnak foglalkozni.

Mások mindent egyetlen tényezőre, a „hideg méh” típusú elváltozásokra vezetnek vissza.

Az igazság, valahol a két véglet között van. Valóban van ilyen betegség és a hidegnek fontos immunológiai és hormonális hatásai vannak. A kiváltó okok között azonban nem csupán a hideg, fizikai hideg állhat, hanem az stressz következtében kialakuló keringési zavar is.

Hideg környezetben csökken a szervezet védekező képessége

A hideg hatását a szervezetbe jutó kórokozók bekebelezésére, ún. phagocytosisára korábban már kísérletben vizsgáltam – mondja Balázs professzor. A kísérlet egyszerű volt. Saját véremből származó, bekebelező, azaz phagocytáló sejteket preparáltunk és a kémcsőben hozzáadtunk élesztő gombákat tartalmazó tápoldatot. 60 perc múlva megszámoltuk, hogy egy sejt hány gombát tudott bekebelezni. Kiderült, hogy a 360 C-on tartott kémcsőben egy sejt átlagosan 6 gombát tudott „elnyelni, addig 250 C-on csak 1-2-t. A kísérlet igazolta, hogy a természetes védekező képesség első vonalát képező bekebelező sejtek működése hőmérséklet-függő.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...197198199...279